Ana SayfaDünyaİrlanda’dan Filistin’e: Güven’in açlık grevi eylemine dünyadaki siyasetçilerden destek

İrlanda’dan Filistin’e: Güven’in açlık grevi eylemine dünyadaki siyasetçilerden destek

HABER MERKEZİ – Tutuklu milletvekili Güven’in 64’üncü gününde devam eden açlık grevi eylemine Avrupalı ve Ortadoğulu parlamenterlerden destek geldi. Yayınlanan bildiriyle “mutlak bir tecridin barış girişimlerini sekteye uğrattığı” kaydedilirken, Ankara yönetimine Güven’in serbest bırakılması ve Öcalan’a dönük tecridin son verilmesi çağrısı yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 64’üncü gününde.

Açlık grevinin getirdiği olumsuzluklarının tüm bedeninde hissedildiği belirten Güven, tansiyon düzensizliği, mide bulantısı, halsizlik, baş ağrısı, mide krampı, sese ve ışığa hassasiyetinin artması gibi birçok sağlık sorunu yaşıyor.

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Güven ile 7 Ocak’ta görüşen gazeteci kızı Sabiha Temizkan da, annesinin başkasının yardımı olmadan ayakta kalma ve yürüme yetisinin neredeyse tamamen yitirdiğini kaydediyor.

Parlamenterlerden destek mesajı

Son olarak Avrupalı parlamenterler ile Ortadoğulu milletvekilleri ve siyasetçiler de Güven’in kötüleşen sağlık durumuna dikkat çektikleri bir bildiri yayınladı.

Güven’in devam eden açlık grevi nedeniyle önemli bir kilo kaybı yaşadığı, gerekli ilaçlarını alamadığı belirtilirken, her geçen gün kötüleşen sağlığından derin bir endişe duyulduğu belirtildi.

Güven’in talebine de değinilen bildiride, 11 Ekim 2016’dan bu yana Öcalan’ın sağlığı hakkında bilgi alınamadığı ve ne telefonla ne yüz yüze ne de elektronik posta yoluyla kimseyle görüştürülmediğine vurgu yapıldı.

Mutlak bir tecridin yeniden bir diyalog başlatma ve barış sürecini devam ettirme çabasını engellediği belirtilirken, “Leyla Güven’in mesajını duyuyoruz” denildi.

Bildiride, son olarak Ankara yönetimine, kendi yasalarını tanıyarak tutuklu milletvekili Güven’i derhal tahliye etmesi ve Öcalan ile birlikte diğer siyasi tutuklulara uygulanan tecridi sonlandırılması çağrısında bulunuldu.

Bildiri, “Kürt sorunun tek çözümü barışçıl ve demokratik diyalogdur, tecrit ve hapsetmek değildir” ifadeleriyle son buldu.

Bildiride imzası bulunan Avrupa Birleşik Solu/Kuzey Yeşiller (GUE/NGL) milletvekilleri ile Ortadoğulu siyasetçiler şöyle:

Martina Anderson (Sinn Féin-İrlanda), Lynn Boylan (Sinn Féin-İrlanda),  Matt Carthy (Sinn Féin-İrlanda), Takis Hadjigeorgiou (AKEL-Kıbrıs), Kostadinka Kuneva (Syriza-Yunanistan), Liadh Ní Riada (Sinn Féin-İrlanda), Dimitris Papadimoulis (Syriza-Yunanistan), Paloma Lopez (IU-İspanya), Sabine Lösing (Die Linke-Almanya), Lidia Senra (Bağımsız-Galiçya), Neoklis Sylikiotis (AKEL-Kıbrıs), Ángella Vallina (IU-İspanya), Miguel Viegas (PCP-Portekiz), Raid Fahmi (Irak Komünist Partisi Genel Sekreteri), Aqel Taqz (Filistin Halk Partisi), Aida Touma (İsrail Komünist Partisi), Nizar Trabulsi (Suriye Komünist Partisi-Birleşik).


Gazete Karınca
Previous post
Ordu'dan Kars'a: 14 kentte okullara kar tatili
Next post
İzmir'de kadın hastaların görüntülerini internette paylaşan doktor serbest bırakıldı