Ana SayfaÇalışma YaşamıİZBAN’da yasak sonrası ‘uzlaşma’: İşçilere yüzde 26 oranında zam yapılacak

İZBAN’da yasak sonrası ‘uzlaşma’: İşçilere yüzde 26 oranında zam yapılacak

HABER MERKEZİ – İZBAN’da yasaklanan grev sonrası yüzde 26 oranında zam konusunda uzlaşıldı. Demiryol İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Eryüz, ‘ya anlaşmayı imzalayacaktık ya da konu Yüksek Hakem Kurulu’na gidecekti’ diye konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kuruluşu olan İzmir Banliyö Ağı’ndaki (İZBAN) toplu iş sözleşme görüşmeleri sonuçlandı.

İZBAN yetkilileri ile Demiryol İş Sendikası arasında yapılan anlaşmayla işçilere toplam yüzde 26 oranında zam yapılması yönünde karar alındı.

Bu teklif çıplak maaş, ikramiye, diğer ekonomik haklarla birlikte teknikerler için yüzde 22,10; makinistler için yüzde 26; teknisyenler için yüzde 24,18; operatörler için yüzde 22,96; muhasebeciler için yüzde 28,2; vezneciler için ise yüzde 29,38 oranına denk geliyor.

Buna göre teknikerler 3 bin 125 TL, makinistler 3 bin 75 TL, teknisyenler 2 bin 975, istasyon operatörleri 2 bin 825, muhasebeciler 2 bin 750 TL, gişeci veznedarlar 2 bin 675 TL brüt maaş alacak.

‘Ya imzalayacaktık ya da YHK’ye gidecekti’

Konuya ilişkin Evrensel’den Metehan Ud’a konuşan Demiryol İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Eryüz, grevin Cumhurbaşkanlığı kararıyla ertelendiğini hatırlatarak, “İZBAN işçileri elinden gelen mücadeleyi verdi” dedi.

Eryüz, “Altmış günlük süre sonunda bir daha greve çıkma ihtimalimiz de yok ve konu Yüksek Hakem’e (Yüksek Hakem Kurulu) gidecekti” diye konuştu.

Eşit işe eşit ücret talebi ve grev

İzmir’in toplu taşımada en önemli ulaşım ağı olan İZBAN ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk İş) bağlı Demiryol-İş Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine 10 Aralık’ta grev başlamıştı.

Aliağa ile Selçuk arasındaki 40 istasyon ve 136 kilometrelik hat üzerinde hizmet veren İZBAN’da makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçi grevdeydi.

İZBAN ilk olarak yüzde 22’lik zam teklifinde bulunmuş ancak talep sendika tarafından kabul edilmemişti.

Son olarak İZBAN bürokratları, grevin ‘hemen sonlandırılması’ şartıyla ortalama yüzde 26 zam önerisinde bulunmuş ancak işçiler teklifi yeterli bulmayarak ‘greve devam’ demişti.

Grev 8 Ocak 2019 tarihindeyse AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla 60 gün süreyle ertelenmişti.

Sendika bütün yan haklarla ile birlikte yüzde 34’lük zam talebinde bulunuyordu.

İşçiler, raylı ulaşım iş kolundaki diğer işçilerle aynı maaşı almayı talep ediyordu.


PAYLAŞ:    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!       Yazdır
Önceki Haber
YSK Başkanı: 56 bin 495 seçmenin kaydı donduruldu
Sonraki Haber
Adli Tıp’ın Sise Bingöl raporu: "Numara yapıyor, cezaevinde kalabilir"