Ana SayfaEkolojiİzmit Körfezi’nde kirlilik: 169 kuş çeşidinden geriye 6-7 çeşit kuş kaldı

İzmit Körfezi’nde kirlilik: 169 kuş çeşidinden geriye 6-7 çeşit kuş kaldı

HABER MERKEZİ – İzmit Körfezi’nde artan kirlilik nedeniyle 169 kuş çeşidinden geriye 6-7 kuş çeşidi kaldı. İzmit Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, “Bu gidişle bu kuş türlerini de burada göremeyeceğiz” diyor.

İzmit Körfezi’nin doğu kesimindeki sahil şeridi, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 5 Aralık 2006 tarihinde sulak alan olarak ilan edildi.

Su kuşlarının göç yolları üzerinde bulunan alanda kuşlar deniz dibini tarayarak karınlarını doyuruyor.

Ancak bugünlerde yüzlerce flamingoya da ev sahipliği yapan kıyı şeridi, evsel atıklar nedeniyle kirlenince bölgeye uğrayan su kuşlarının sayısında ciddi oranda azalma oldu.

DHA’nın haberine göre Kocaeli Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Sait Ağdacı, İzmit Körfezi’nde artan kirlilik nedeniyle 169 kuş çeşidinden geriye 6-7 kuş çeşidi kaldığını söyledi.

Bölgenin 2006 yılında korunaklı bölge ilan edildiğini aktaran Ağdacı, şu ifadeleri kullandı:

“Bazı kuş türleri bu bölgede duraklıyorlar ve burayı mesken olarak tutuyorlar. Fakat şu anda denizin kirliliğini hep beraber görüyoruz, simsiyah bir deniz ve etrafta evsel atıklar, lastik, plastik cam ve evsel atıklar var buralarda. Yani tamamen bunlar insan eliyle, kendi kendimize biz kendi doğamızı, kendi çevremizi hem kendimiz için yaşanamaz hale getiriyoruz hem de diğer canlılar için yaşanmaz hale getiriyoruz.” 

Ağdacı, eğer bu gidişe bir ‘dur’ denmezse geriye kalan kuş çeşitlerinin de yok olacağı uyarısında bulundu.