Ana SayfaKültür-SanatKapanan Ayizi Yayınevi’nden kadınlara: Yazmaktan vazgeçmeyin

Kapanan Ayizi Yayınevi’nden kadınlara: Yazmaktan vazgeçmeyin

HABER MERKEZİ – Ekonomik kriz nedeniyle yayın hayatına son vermek zorunda kalan Ayizi Yayınevi’nin kurucularından Aksu Bora, kadınlara verdiği mesajda, “Ne yazmaktan, ne mücadeleden, ne yoldan ne de birbirinden vazgeçmemek lazım” dedi.

Ankara’da kurulan ve kadın yazarları okuyucuyla buluşturan feminist yayınevi ‘Ayizi’, ekonomik kriz nedeniyle kapanma kararı aldı.

Türkiye’de yayıncılık yapmanın zor olduğunu dile getiren Ayizi kurucularından Aksu Bora, “Çünkü baskı adetleri çok düşük dolayısı ile maliyet çok yüksek oluyor. Küçük bir yayınevi olduğumuz için de dayanacak bir sermaye gücümüz yok. Biraz dayanmaya çalıştık ama çok zor” dedi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Bora, 2010 yılında üç kadınla birlikte kurdukları Ayizi’nin bir yayınevi olduğu kadar feminist hareketin de parçası olarak düşündüklerini söyledi.

‘Çabamız kadınların hikayelerini görünür kılmaktı’

Kadınların yazmaya teşvik edilmesini, kendi hikayelerini ortaya koymasını ve paylaşmasını “feminist etkinlik” olarak gördüklerini belirten Bora, şöyle devam etti:

“Yolumuzu biraz da yolda bulduk. Sadece kendi kendimize devam etmedik o yolda. Başladıktan sonra etrafımıza hemen başka kadınlar da geldi ve 9 yıl boyunca yayınevini birlikte örerek devam ettik. Bütün çabamız hem ortaklığı sağlamak, hem ortaklığı büyütmek hem de kadınların hikayelerini görünür kılmak ve onları yazmaya teşvik etmekti.”

İçlerinde boya kitaplarının da olduğu, edebiyattan politikaya çok çeşitli konularda kitaplar yayımladıklarını kaydeden Bora, bugüne kadar 63 tane kitap çıkardıklarını ifade etti.

Bora’dan kadınlara: ‘Yazmaktan vazgeçmeyin’

Son kitaplarının Eda Çakmak’ın kaleme aldığı “Kural Tanımayan Bir Moda Kılavuzu” olduğunu belirten Bora kitabı şöyle anlattı:

“Feminizmin moda ile ilişkisi her zaman güçlü olmuştur. Bir aşk – nefret ilişkisi diyebiliriz. Son kitabımız da daha çok sürdürülebilir bir moda, beden politikaları ve giyim kuşamı konu alıyor. Ama giyim kuşamı sadece klasik bir moda çerçevesinde ele almıyor.”

Son kitabın içerisine “yazmaktan vazgeçmeyin” yazılı bir poster de koyduklarını aktaran Bora, kadınlara şu mesajı verdi:

“Bizim kadınlara mesajımız bu, yazmaktan vazgeçmemek lazım. Ne yazmaktan, ne mücadeleden, ne yoldan ne de birbirinden vazgeçmemek lazım. Bazen kesintiler olabilir, bazen biraz kenara çekilip dinlenmek isteyebilir insan ama gidilecek uzun bir yol var, yürümeye devam edeceğiz.”

Previous post
Görüşmelere başlandı iddiası: “IMF ile anlaşma seçim sonrasında”
Next post
LGBTİ+ etkinlik yasağı kaldırılsın çağrısı: 'Aşk kazanmalı'