Ana SayfaGüncelBugün Kürtlerin yeni yılı: “Serê Salê”

Bugün Kürtlerin yeni yılı: “Serê Salê”

HABER MERKEZİ – Kürtler Julien Takvimi’ne göre yeni yılı yani “Serê Salê”yi bugün kutluyor. Kürtler için binlerce yıllık bu geleneğin mazisi Sümer ve Babillere kadar uzanıyor.

Bugün 13 Ocak. Kürtler için takvimdeki bu tarih yeni yıl demek.

Julien Takvimi’ne göre Kürtler için bu tarih yeni yıla tekabül ediyor. Zaten “Serê Salê” de Türkçe “Yılın başı” anlamına geliyor.

Eski yeni yılı kutlama geleneği Julien Takvimi ile şimdi hemen bütün dünyanın kullandığı Gregoryen Takvimi arasındaki farklılıklardan kaynaklanıyor. Bu takvimler arasındaki farklılık 13 günü buluyor.

Takvim sisteminin değiştirilmesi sonucunda 20. yüzyılın başından itibaren yılbaşı bayramı Rusya’da iki kez yani önce yeni takvime sonra eski takvime göre kutlanıyor. Ama bazı Kürtler 13 Ocak gününü 14 Ocak’a bağlayan gece kendilerine özgü olan gelenekleri çerçevesinde Serê Salê’yi karşılıyor.

Bu Kürtler için binlerce yıllık bir gelenek. Mazisi Sümer ve Babillere kadar uzanıyor.

Kürtlerin bu kendine özgü geleneklerinden belki de en ilgi çekici olanı tekerleme niteliğinde olan Serê Salê dilekleridir. Örneğin “Serê salê binê salê Xwedê kurekî bide xweyê malê” bunlardan biridir. Türkçe meali şudur: “Yılın başı yılın sonu Allah ev sahibine bir çocuk versin.”

Diyarbakır’da kutlama

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) ve Laleş Sanat Evi bu vesileyle Serê Salê’yi kutladı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan Laleş Sanat Evi’nde gerçekleştirilen kutlamaya, Kürtçe kurs öğrencileri ve yurttaşlar katıldı.

Müzik eşliğinde halay ile başlayan etkinlikte, yazarlar Ömer Fidan ve Nesrin Şanlı’nın konuşmacı olarak katıldığı “Edebiyat ve Kadın” ve “Kürtçenin kamusal alanda ve kurumlarda pratikleştirilmesi” konulu panel düzenlendi.

Panelin ardından MED-DER kurslarında Kürtçe eğitim gören öğrencilere sertifikalar verildi.

Amed Şehir Tiyatrosu’nun “Qirix” oyunuyla devam eden kutlamada, dengbêjler kilamlarını seslendirdi.

Etkinlik Laleş Müzik Korosu ve Sanatçı Helîme Omerî’nin şarkılarıyla sona erdi.


Geşt û Qirdik


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yüksekdağ cezaevinden HDK Genel Kurulu'na 'bağlandı': Mutlaka kazanacağız
Sonraki Haber
Yunanistan'da koalisyon çöktü, SYRIZA güvenoyu isteyecek