Ana SayfaDünyaMakedonya’nın isim değişikliğine ilişkin yasa değişikliği onaylandı

Makedonya’nın isim değişikliğine ilişkin yasa değişikliği onaylandı

HABER MERKEZİ – Makedonya parlamentosu, ülkenin adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anayasa değişikliğini onayladı.

Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anayasa değişiklikleri parlamentoda onaylandı.

120 parlamenterin bulunduğu Makedonya Meclisi’ndeki oturuma, muhalefetteki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) milletvekilleri katılmazken, 81 milletvekili hazır bulundu.

Yunanistan ile Makedonya arasında geçen Haziran ayında imzalanan Prespa Anlaşması çerçevesinde, Makedonya’nın adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesini öngören anayasa değişiklikleri parlementonun üçte ikisi olan 81 milletvekilinin oyuyla onaylandı.

Anayasal değişiklikler, Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’un onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

İsim sorunu ne?

Anadolu Ajansı’nın haberine göre birçok ülşke Makedonya’yı anayasal adı olan “Makedonya Cumhuriyeti” ismiyle tanısa da Yunanistan, kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle ülkenin isminin değiştirilmesini talep ediyordu.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991’den bu yana Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamıyor.

Makedonya’nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının Nisan ayında kesinlik kazanmış ancak Yunanistan’ın itirazıyla geçici referans olarak “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya (FYROM)” adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, 12 Haziran 2018’de ülkelerinde düzenledikleri basın toplantılarında görüşmeler neticesinde “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” adı üzerinde anlaştıklarını açıklamış, iki ülke hükümet temsilcilerin katılımıyla 17 Haziran 2018’de imzalar atılmıştı.

İki ülkenin, vardıkları anlaşmada yer alan yükümlülüklerini tamamen yerine getirmelerinin ardından Makedonya’nın “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” ismi ile resmi olarak NATO’nun 30. üyesi olması bekleniyor.

Previous post
'Gazeteciler tek bir nedenden tutuklu, o da haber'
Next post
Hindistan ilk kez uzaya astronot gönderecek