Ana SayfaKitapMurray Bookchin’den: “İnsanlığı Yeniden Büyülemek”

Murray Bookchin’den: “İnsanlığı Yeniden Büyülemek”

HABER MERKEZİ – Sümer Yayıncılık’tan yeni bir Murray Bookchin kitabı raflarda. “İnsanlığı Yeniden Büyülemek” adlı çalışmasında Bookchin, biyolojist ve indirgemeci düşüncelere meydan okuyor, anti-hümanizme karşı “aydınlanmacı hümanizm” adını verdiği şeyi öneriyor.

Murray Bookchin’in “İnsanlığı Yeniden Büyülemek” adlı kitabı Sümer Yayıncılık’tan çıktı.

“Anti-hümanizme, Mizantropiye, Mistisizme ve İlkelciliğe Karşı İnsan Ruhunun Savunusu” alt başlığını taşıyan kitabı Türkçeleştirenler Gökhan Demir ve Dünya Ahtem Öztogay.

Düşünürün bu kitabı, anti-hümanizmin çeşitli biçimlerine yönelik nükteli ve amansız eleştiriler içeriyor.

Yazara göre bizi kuşatan sorunlar toplumsal irrasyonalizmden kaynaklanıyor ve bu sorunlar mistisizm ve dinginciliğe geri çekilmekle değil, yalnızca akıl ve hayal gücü ile çözülebilir.

Meselenin bizlerin fazlasıyla insan, akılcı ve medeni olmamızla değil, bilakis yeterince insan, akılcı ve medeni olmayışımızla ilgili olduğunu savunan Bookchin, aslında bu çalışmasıyla biyolojist ve indirgemeci düşüncelere meydan okuyor.

Derin ekolojistlere, sosyobiyologlara, Malthusçulara, ‘Gaiacılara’ ve çoğu postmoderniste karşı duran Bookchin, “aydınlanmacı hümanizm” adını verdiği şeyi öneriyor.

Yazar bu çalışmasında, zamanımıza sinen ve bizi zayıflatan cesaret eksikliğine karşı düşünce, umut ve yenilenmeye yönelik bir mesaj veriyor.