Ana SayfaGüncelOlası Suriye operasyonu: Ankara ve Moskova’dan son açıklamalar

Olası Suriye operasyonu: Ankara ve Moskova’dan son açıklamalar

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin olası Kuzey Suriye operasyonuna ilişkin konuşan Savunma Bakanı Akar “Önümüzde Münbiç var, diğer tarafta Fırat’ın doğusu var. Bununla alakalı önemli hazırlıklar, planlamalar yapıldı” derken, Moskova’dan gelen açıklamada ise Şam ile Kuzey Suriye yönetimleri arasındaki diyaloğa vurgu yapıldı.

Suriye sınırını ziyaret ederek incelemelerde bulunan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, olası Kuzey Suriye operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Akar, “Şu anda bir tarafta önümüzde Münbiç var, diğer tarafta Fırat’ın doğusu var. Bununla alakalı önemli hazırlıklar, planlamalar yapıldı. Bu hazırlıklarımız yoğun bir şekide devam ediyor” dedi.

Söz konusu olası operasyon konusunda Türkiye’nin “kararlı” olduğunu vurgulayan Akar, “Et ve tırnak gibi olduğumuz Kürt kardeşlerimizle hiçbir sorunumuzun olmadığını akıl sahibi herkes biliyor” diye de ekledi.

Ankara’dan Şam yönetimine mesaj gelmişti

Dün açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “YPG’ye yönelik operasyonumuz ABD’nin çekilmesine bağlı değil” demişti.

Görüşmeleri sürdüren Şam yönetimi ile YPG arasında nasıl bir işbirliği olacağını bilmediklerini söyleyen Çavuşoğlu, rejime mesaj da göndermişti: “Bizim güvenlik kaygımız, Suriye’nin de toprak bütünlüğü kaygısı olmaması lazım. Temel kriterlerde anlaştığımız zaman problem olmaz.”

Moskova: Şam yönetimi ile Kürtlerin diyaloğu önem taşıyor

Ankara’dan gelen son açıklamaların hemen ardından ise Moskova’dan Ankara’ya yanıt niteliği taşıyan bir açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin çekilme kararı aldığı bir dönemde Şam yönetimi ile Kuzey Suriye yönetimi arasında diyalog kurulmasının özel önem taşıdığını söyledi.

“Aralık 2018 sonunda ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den çekileceklerini açıkladı. Bu bağlamda, Kürtlerin Suriye hükümetiyle diyalog kurması özel önem taşıyor. Zira Kürtler, birçok kez dile getirdiğimiz gibi, Suriye toplumunun önemli bir parçası ve Kürtlerin bulunduğu bölgelerin yeniden Suriye hükümetinin kontrolüne girmesi, Suriye’nin komşularına yönelik güvenlik risklerini ortadan kaldıracak.”

Şam-Kuzey Suriye yönetimleri görüşmesi

Kuzey Suriye yönetimi, Türkiye’nin operasyon tehdidine karşı Suriye rejimini sınırları korumaya çağırmıştı.

Şam yönetimi bu davete karşılık vermiş, Rusya da bundan ‘memnuniyet duyduğunu’ dile getirmişti.

Suriye hükümetinden gelen ilk tepkide ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, son gelişmeler üzerine “koşulların olumlu olduğunu” belirtmişti.

Neler oluyor?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD askerlerinin Suriye’den çekilme sürecini görüşmek üzere hafta başında Ankara’daydı.

Bolton, Ankara’ya gelmeden önce “Türkiye, ABD ile koordinasyon olmadan müdahale etmesin… ABD, Türkiye’nin Kürtleri öldüremeyeceği bir anlaşma ile çekilecek” ifadelerini kullanmıştı.

Bolton’la görüşmeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikalı heyet Ankara’dan ayrıldıktan sonra TBMM’de yaptığı AKP grup toplantısında “Operasyon için hazırlıklarımız tamam. Çok yakında harekete geçeceğiz” demişti.

ABD’li heyetle birlikte Ankara’ya giden Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Ankara’dan heyetle birlikte ayrılmamış, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüşmüştü.


Karınca, NTV, Sputnik
Previous post
‘KCK Basın’ davası ertelendi
Next post
Musul'da 38 kadın cenazesinin olduğu toplu mezar bulundu