Ana SayfaGüncel“Operasyon ABD’nin çekilmesine bağlı değil” diyen Çavuşoğlu’ndan Şam’a mesaj

“Operasyon ABD’nin çekilmesine bağlı değil” diyen Çavuşoğlu’ndan Şam’a mesaj

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “YPG’ye yönelik operasyonumuz ABD’nin çekilmesine bağlı değil” dedi. Görüşmeleri sürdüren Şam yönetimi ile YPG arasında nasıl bir işbirliği olacağını bilmediklerini söyleyen Çavuşoğlu, rejime mesaj gönderdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’nin çekilmesi ve olası Kuzey Suriye operasyonuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

NTV’ye konuşan Çavuşoğlu, ABD’nin güvenlik birimlerinin çekilme kararı alan Başkan Donald Trump’ı caydırmak istediğini savunarak, “ABD geri vites yapmayı öğrendi. YPG’ye harekât ABD’nin çekilmesine bağlı değil” dedi.

“Böyle bir karar yokken Sayın Cumhurbaşkanımız ‘Fırat’ın doğusuna gireceğiz’ dedi. Şimdi ABD ‘çekileceğiz’ diyor ama sahada çekilmemesi için çalışanlar var. Trump’ın verdiği söz bizim için geçerlidir. Bolton’ın ve diğerlerinin açıklamalarını görüyoruz ki onlar çekilme taraftarı değil. Burada Trump’ın verdiği söz belli.”

Fırat’ın doğusuna operasyon konusunda Türkiye’nin “kararlı” olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı isimli operasyonları hatırlattı.

“Bu kararlık var ama zamanlamasına ilişkin kararı da biz veririz, bu konuda kimseden izin almayız. ABD çekiliyorum derken Sayın Cumhurbaşkanımız bir bekleme sürecine geçelim dedi ama bu iş uzatılırsa, gerçek olmayan söylemlerle bu işi savsaklamaya çalışırlarsa biz de bu kararı uygulamaya koyarız.”

Şam yönetimine mesaj

Suriye’de YPG’nin kontrolündeki bölgelere rejim ordusunun girme ihtimaliyle ilgili soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, Şam yönetimi ile YPG arasında nasıl bir işbirliği olacağını bilmediklerini söyledi.

Çavuşoğlu, “Bizim güvenlik kaygımız, Suriye’nin de toprak bütünlüğü kaygısı olmaması lazım. Temel kriterlerde anlaştığımız zaman problem olmaz” diye konuştu.

Şam-Kuzey Suriye yönetimleri görüşmesi

Kuzey Suriye yönetimi, Türkiye’nin operasyon tehdidine karşı Suriye rejimini sınırları korumaya çağırmıştı.

Şam yönetimi bu davete karşılık vermiş, Rusya da bundan ‘memnuniyet duyduğunu’ dile getirmişti.

Suriye hükümetinden gelen ilk tepkide ise Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, son gelişmeler üzerine “koşulların olumlu olduğunu” belirtmişti.

Neler oluyor?

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD askerlerinin Suriye’den çekilme sürecini görüşmek üzere hafta başında Ankara’daydı.

Bolton, Ankara’ya gelmeden önce “Türkiye, ABD ile koordinasyon olmadan müdahale etmesin… ABD, Türkiye’nin Kürtleri öldüremeyeceği bir anlaşma ile çekilecek” ifadelerini kullanmıştı.

Bolton’la görüşmeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikalı heyet Ankara’dan ayrıldıktan sonra TBMM’de yaptığı AKP grup toplantısında “Operasyon için hazırlıklarımız tamam. Çok yakında harekete geçeceğiz” demişti.

ABD’li heyetle birlikte Ankara’ya giden Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Ankara’dan heyetle birlikte ayrılmamış, Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler ve Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüşmüştü.


Almanya’dan Türkiye’ye operasyon uyarısı




Önceki Haber
Diyarbakır'dan İzmir'e dayanışma: Kadınlardan Öykü Arin için kan verme çağrısı
Sonraki Haber
4 aydır tutuklu: Gazeteci Kibriye Evren'e tahliye yok