Popülist otoriterleşme üzerine
HABER MERKEZİ – Mustafa Durmuş’un İmge’den çıkan “Büyük Değişim – Popülist Otoriterleşme” kitabı Türkiye’deki ‘terse gidişi’ tahlil ediyor. Radikal eleştirinin gerekliliğine dikkat çeken Fikret Başkaya’ya göre Durmuş’un eserinin yaptığı da bu.
Mustafa Durmuş’un “Büyük Değişim – Popülist Otoriterleşme” adlı çalışması İmge Kitabevi’nden çıktı.
Akademisyen ve yazar Fikret Başkaya, Durmuş’un bu çalışmasının sadece Türkiye’deki “tersine gidişi” yetkin bir şekilde tahlil etmediğini, aynı zamanda dünya sisteminin içine sürüklendiği çıkmazla Türkiye’nin ‘derin krizi’ arasındaki ilişkiyi de açık ettiğini belirtiyor.
Başkaya’ya göre Durmuş’un bu çalışması bütünle parça arasındaki belirleyicilik ilişkisine gönderme yapıyor: “2008 krizi sonrasında uygulanan politikaların, dünya ekonomisinin krizini aşmak şurada dursun, daha kapsamlı bir krizin koşullarını yarattığını ileri sürüyor.”
Durmuş’un çalışmasını radikal bir eleştiri olarak yorumlayan Başkaya’nın yorumu şöyle:
“Şeyleri anlamadan değiştirmek mümkün değildir. Anlamak da radikal eleştiriyi varsayar. Boşuna ‘radikal olmak, sorunları kökeninde ele almaktır’ denmemiştir. Radikal eleştiri hiçbir zaman bugünkü kadar gerekli olmadı. Artık radikal eleştiriye hakkını vermemiz gereken bir zamandayız. Doğrusu böyle bir eser ortaya koyduğu için Mustafa Durmuş dostumuza ne kadar teşekkür etsek azdır.”