Ana SayfaGüncelPutin’le konuşan Macron: IŞİD’le savaşan Kürt güçleri korunmalı

Putin’le konuşan Macron: IŞİD’le savaşan Kürt güçleri korunmalı

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Batılı ülkelerin IŞİD’le savaşan Suriye’deki Kürt müttefiklerinden vazgeçmesini istemiyor. Bu talebini Rus lider Putin’le görüşmesinde de dile getiren Macron, “Suriye’deki Kürt güçler korunmalı” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin asker çekme kararı sonrası Suriye’deki son durumu görüştü.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre telefonda görüşen iki lider Kuzey Suriye’deki Kürtlerin durumunu da ele aldı.

Macron görüşmede, “İslamcı terörizmle mücadeleye aralıksız bağlılıkları düşünüldüğünde, koalisyonun müttefiklerinin, bilhassa Kürtlerin korunması gerektiği” konusunu dile getirdi.

Ayrıca Macron, Suriye’de ABD’nin önderliğindeki uluslararası koalisyon tarafından IŞİD’e karşı yürütülen savaşın sona ermediğini de vurguladı.

Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada ise “Görüşmede, İstanbul’da 27 Ekim 2018’de Rusya, Türkiye, Almanya ve Fransa liderler zirvesinin sonucunda anayasa komitesinin oluşturulması konusunda ulaşılan anlaşma bağlamında Suriye meselesinin çözümü ayrıntılı olarak ele alındı” denildi.

Trump’tan da Kürtlere destek mesajı

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump da dün yaptığı açıklamada Suriye’deki Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından bölgedeki Kürtlere desteğin süreceğini söylemişti.

Suriye’den çekilme planı çerçevesinde ABD’li komutanların YPG’ye verilen silahların geri alınmamasını önerdiği iddia edilmişti.

Türkiye’nin operasyon hazırlığı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 Aralık’ta Fırat’ın doğusuna yani Demokratik Suriye Güçleri denetimindeki bölgelere “birkaç gün içerisinde operasyon düzenleneceğini” söylemişti.

Erdoğan’ın açıklaması sonrası 19 Aralık’ta ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD’i yendiklerini savunarak Suriye’den çekileceklerini duyurmuştu.

ABD’nin bu kararı sonrası Erdoğan, “Son gelişmeler bizi bir müddet daha beklemeye itti” diyerek operasyonun ‘askıya alındığını’ açıklamıştı.

Türkiye halihazırda sınıra askeri yığınak yapmayı sürdürürken, YPG güçleri Şam’ı Minbiç’i korumaya davet etmiş, Şam yönetimi bu davete karşılık vermiş, Rusya da bundan ‘memnuniyet duyduğunu’ dile getirmişti.


Gazete Karınca, Sputnik, DW
Previous post
HDP'li eski vekil Sibel Yiğitalp’e 26 yıla kadar hapis istemi
Next post
Akdeniz'de bir yılda 2 bin 262 mülteci yaşamını yitirdi