Ana SayfaDünyaSarı Yelekliler yeni yılda da sokaklarda

Sarı Yelekliler yeni yılda da sokaklarda

HABER MERKEZİ – Fransa’da 17 Kasım’da başlayan Sarı Yelekliler’in eylemleri sekizinci haftasında devam etti.

Sarı Yelekliler, 2019’un ilk Cumartesi gününde de Fransa’nın başkenti Paris ve birçok kentte yine sokaklarda.

Paris’in yanı sıra Toulouse, Toulon, Bordeaux, La Rochelle, Lille, Strasbourg’da da sokağa çıkan binlerce protestocu, sosyal ve diğer haklarını savunmak amacıyla eylemlerine devam ediyor.

Sarı Yelekliler’in Cumartesi eylemlerinin 8’incisi (‘Acte 8’) için Paris’in birkaç farklı noktasında toplanan eylemciler, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron aleyhine sloganlar attı.

Macron yönetiminin sert açıklamalarına rağmen bir araya gelerek eylemlere devam eden protestocular, “Hayır, hareket bitmedi, gösterilere devam” diyerek Champs-Elysees’ye yürüdü. Protestoların diğer adresi ise Meclis binasının önü oldu.

Saint-Nazaire’da yolu trafiğe kapatarak lastik yakan protestoculara polis göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, bazı noktalarda polisle eylemciler arasında çatışmalar yaşandığı bilgisi var.

Macron yeni yıl mesajında Sarı Yelekliler’i eleştirerek, hareketin sözcülerinin “Halka değil, kin duyan küçük bir topluluğa” hitap ettiklerini savunmuştu.

Fransa Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux de dün yaptığı açıklamada, Sarı Yelekliler’in siyasi bir mücadelenin içerisinde olduklarını belirterek, eylemcilerin hükümeti düşürmek istediklerini söylemişti.

Sarı Yelekliler

Fransa’da Ekim ayından bu yana örgütlenen ve 17 Kasım’da farklı merkezlerde yüz binlerce kişinin yollara çıkmasıyla eylemlerine başlayan ‘Sarı Yelekliler’ tam iki aydır sokakta.

Akaryakıt zamları ve vergi adaletsizliğine karşı başlayan Sarı Yelekliler’in eylemleri iktidar karşıtı isyana dönüşmüş durumda.

Protestocular her araçta bulunması zorunlu olan fosforlu sarı yelekleri giydikleri için ise “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılıyor.

‘Sarı Yelekliler’ hareketinin lideri yok ve eylemleri herhangi bir siyasi parti veya sendika örgütlemiyor.


Karınca, Euronews Türkçe ve TeleSUR English.
Previous post
Karamollaoğlu, partisinin 10 ildeki adaylarını açıkladı
Next post
Amerika Yerlilerine dönük zulme canı pahasına direnen bir isim: Anna Mae Aquash