Ana SayfaGüncelSinemada ‘sansür’ yasalaştı

Sinemada ‘sansür’ yasalaştı

HABER MERKEZİ – ’Dizi ve sinema sektörünün desteklenmesi’ kanunu Meclis’te kabul edildi. Yeni düzenlemeye göre sekiz üyeden oluşacak komisyon, sinema filmlerinin gösterime sunulmasından önce değerlendirilmesi ve sınıflandırılmasını yapacak. Uygun bulunmayan filmler, gösterime sunulmayacak.

Muhalefetin ve kimi oyuncular ile sinemacıların ‘sansür düzenlemesi’ olarak nitelendirdikleri ‘Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

‘Sansür’e konu olan madde

Düzenlemeyle dizi, film ile yabancı film yapım destek türlerinde yapılan başvuruları değerlendirmek ve desteklemek için komisyonlar oluşturulacak.

“Dizi ve Yabancı Filmleri Destekleme Komisyonu” adı verilen komisyonlar, ülke içinde üretilen veya ithal edilen sinema filmlerinin, ticari dolaşıma veya gösterime sunulmasından önce değerlendirilmesi ve sınıflandırılmasını yapacak.

Ancak komisyon tarafından uygun bulunmayan filmler, ticari dolaşıma ve gösterime sunulamayacak.

Böylelikle bir filmin gösterime sunulup sunulmayacağı kararı, sekiz kişilik bir komisyona ait olacak.

Değerlendirme ve sınıflandırması yapılmamış olan sinema filmleriyse festival, özel gösterim ve benzeri kültürel ve sanatsal etkinliklerde ancak “18+” yaş işaretiyle gösterilebilecek.

Diğer maddeler neler?

Yeni düzenlemede yer alan diğer maddelerden bazıları özetle şöyle:

  • Sinema filmi öncesinde gösterilen reklamların süresi en fazla 10 dakika olacak. Fragman gösterim süresi en az 3, en fazla 5 dakika olacak. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projelerine ilişkin gösterimler, bu sürelere dahil edilemeyecek. Sinema filmi gösterim arası 15 dakikayı aşamayacak.
  • Sinema salon işletmecileri, sinema filmi bileti ile başka bir ürünün satışını aynı anda yapamayacak. Bilet ile mısır veya başka bir ürün birleştirilerek satılamayacak.
  • Değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uymayan, zorunlu tutulduğu halde gerekli işaret ve ibareleri kullanmayan veya yanıltıcı şekilde kullanan film yapımcısı ile değerlendirme ve sınıflandırma yükümlülüğüne uyulmayan filmlerin dağıtımını ve gösterimini yapanlara para cezası verilecek.
  • Ayrıca işverenlere asgari ücret desteğinin 2019’da devam etmesi, evlerde üretilen ürünlerin vergiden istisna olması, 250 liraya kadar eksik ödemelerin vergi indirimine yönelik ihlal kapsamında değerlendirilmemesi gibi düzenlemeleri içeren teklifin 1-9 maddelerini kapsayan birinci bölümü de TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Previous post
Mor Çatı: İstismara af getirilemez, bir çocuğun evlendirilmesi şiddet eylemidir
Next post
Bursa'da şüpheli kadın ölümü