Ana SayfaToplumsal CinsiyetŞule Çet’in ölümüne ilişkin dosyada cinsiyetçi ifadeler

Şule Çet’in ölümüne ilişkin dosyada cinsiyetçi ifadeler

HABER MERKEZİ – Otopsi raporunun ardından cinsel saldırıya maruz bırakıldığı ortaya çıkan Şule Çet’in şüpheli ölümüne ilişkin dava dosyasında yer alan uzman raporunda “Bir kadın bir erkekle tenha bir yerde içki içmeyi kabul etmişse cinsel ilişkiye rıza göstermiş sayılır” ifadeleri yer aldı. Bu rapora tepki gösteren Çet’in avukatı Umur Yıldırım, “Cinsiyetçi, insan haklarına ve kadın haklarına aykırı, kabul edilemez açıklamalardır” dedi.

Ankara’da üniversite öğrencisi olan 23 yaşındaki Şule Çet’in, 29 Mayıs’ta eskiden yanında çalıştığı Çağatay Aksu’nun ofisinin olduğu plazanın 20. katından aşağıya atlayarak intihar ettiği iddia edilmiş ancak cinsel saldırıya uğradığı ve ölümünün şüpheli olduğu ortaya çıkmıştı.

Çet’in ölümüne ilişkin hazırlanan iddianame Ankara 31’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, iki sanık hakkında dava açılmıştı.

Dosyaya giren ve sanıkların hazırlattığı adli tıp uzmanı raporu ise cinsiyetçi ifadeleriyle tepki çekti.

Raporda, “Bir kadın bir erkekle tenha bir yerde içki içmeyi kabul etmişse ve hele erkeğin yalnız yaşadığı evine, odasına giderek birlikte içmiş olursa cinsel ilişkiye rıza göstermiş sayılır” ifadeleri kullanıldı.

Bu rapora Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla tepki gösteren Çet’in avukatı Umur Yıldırım, “Şule Çet’in canice katledilmesi davası ile ilgili olarak dosyaya sunulan uzman raporunda yer alan ve sosyal medyada infial yaratan açıklamalar bilimsellikten uzak, cinsiyetçi, insan haklarına ve kadın haklarına aykırı, kabul edilemez açıklamalardır” dedi.

İfadelere kaynak gösterilen Prof. Dr. Zeki Soysal’ın kitabında bu ifadelerin yer almadığını belirten Yıldırım’ın yaptığı açıklama şöyle:

Ne olmuştu?

Şule Çet’in hayatını kaybetmesine ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında sanıklar Berk Akand ve Çağatay Aksu Haziran ayında gözaltına alınmış, ancak daha sonra serbest bırakılmışlardı.

Sanıkların serbest bırakılması üzerine Çet’in şüpheli ölümünün aydınlatılması için kampanyalar başlatılmış ve protesto gösterileri düzenlenmişti. Ardından da her iki sanık Temmuz ayında yeniden tutuklanmıştı.

Hazırlanan iddianameye göre sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın ‘kasten öldürme’, ‘cinsel saldırı’ ve ‘hürriyetten yoksun bırakma’ suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 39’ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Tutuklu sanıklar, 6 Şubat 2019’da hakim karşısına çıkacak.