Ana SayfaGüncelTBMM İnsan Hakları Komisyonu’na İmralı başvurusu

TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na İmralı başvurusu

HABER MERKEZİ –HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, İmralı Cezaevi’ne milletvekillerinden oluşan bir heyetin gönderilmesi için TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvurdu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın içinde bulunduğu koşullar, sağlık durumu ve yaşadığı hak ihlallerinin incelenmesi için Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvurdu.

Başvuruda, komisyonun, oluşturulacak bir milletvekili heyetiyle birlikte İmralı Cezaevi’nde inceleme yapması isteniyor.

Başvuru dilekçesinde, HDP’nin tutuklu milletvekili Leyla Güven’in 6 Kasım’dan bu yana “tecridin kaldırılması” talebi ile sürdürdüğü ve bugün 75’inci gününde olan açlık grevi hatırlatılıyor.

Güven’in eyleminin “insani, vicdani ve hukuki bir içeriğe sahip ve her yönüyle meşru” olduğunun kaydedildiği dilekçede, tutuklu vekilin sağlık durumunun kritik eşiği aştığı belirtiliyor.

“Leyla Güven’in açlık grevi eylemi ile birlikte Türkiye’deki çeşitli cezaevlerinde süresiz dönüşümlü 230’u aşkın mahpus aynı talep ile açlık grevi eylemine başlamıştır. Açlık grevlerinde, devletin yaşatma sorumluluğu birinci planda olduğundan; açlık grevlerinde dile getirilen talepleri değerlendirmek ve buna göre koşulları iyileştirmek de devletin görev ve sorumluluk alanına girmektedir.”

İmralı’da 12 Ocak’ta Öcalan’ın kardeşi ile gerçekleştirdiği son görüşmenin anımsatıldığı dilekçede, buna karşın avukat görüş başvurularının bugüne dek 780 kez reddedildiği belirtiliyor ve Öcalan’ın cezaevi koşullarına dikkat çekiliyor.

Öcalan’ın rolü ve misyonunun “oldukça önemli” olduğunun ifade edildiği dilekçede, “Yakın tarihte Türkiye toplumu çözüm sürecinde de gördü ki, Abdullah Öcalan çatışmalı süreci durdurulabilecek, diyalog ve müzakere ile Kürt sorunu çözülebilme noktasında ülkenin en etkili aktörü durumundadır” deniliyor.

Dilekçenin son kısmında TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun milletvekillerinden oluşan bir heyetle İmralı Cezaevi’ni ziyaret ederek, ziyaret sonuçlarını kamuoyuyla paylaşması talebi yineleniyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak bugün 75 gündür açlık grevinde olan Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
Osmaniye ve Adana'da kadın cinayetleri
Next post
Kolombiya'daki polis akademisine dönük saldırıyı ELN üstlendi