Ana SayfaGüncelTürkiye, Hollandalı gazeteci Boersma’yı sınır dışı etti

Türkiye, Hollandalı gazeteci Boersma’yı sınır dışı etti

HABER MERKEZİ – Türkiye, uzun zamandır İstanbul’da yaşayan Hollandalı serbest gazeteci Ans Boersma’yı sınır dışı etti. Ankara, Hollanda istihbaratının gazetecinin “Nusra Cephesi bağlantıları olduğu” bilgisini verdiğini ve bunun üzerine tedbir amaçlı sınır dışı işleminin gerçekleştirildiğini ifade etti. Ancak Hollanda Savcılığı’ndan “Gazeteci Ans Boersma Hollanda’nın isteği ile sınır dışı edilmedi” açıklaması geldi.

Türkiye, Hollanda’da yayımlanan ekonomi gazetesi Het Financieele Dagblad’ın (FD) Türkiye muhabiri Ans Boersma’yı sınır dışı etti.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre Ankara tarafından akredite edilen ve uzun zamandır İstanbul’da yaşayan Hollandalı serbest gazeteci, dün sabah oturma iznini uzatmak için gittiği yabancılar dairesinde gözaltına alındı.

Geceyi havaalanına yakın bir karakolda geçiren Hollandalı gazetecinin evine gitmesine ve eşyalarını almasına izin verilmediği belirtildi.

Gazeteci Boersma, bu sabah uçakla Hollanda’ya gönderildi.

FD gazetesine göre sınır dışı kararı “güvenlik” gerekçesiyle alındı.

Het Financieele Dagblad gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Jan Bonjer, Hollanda Televizyonu’na yaptığı açıklamada, sınır dışı kararı karşısında derin bir şaşkınlık yaşadığını söyledi.

“Ans, çalışmalarını akıllıca ve sorumlu bir şekilde yaptı. Sınır dışı, basın özgürlüğünü açıkça ihlal eden bir önlem. Türkiye’deki gazetecilerin işlerini rahatsız edilmeden yapamaması son derece üzücü.”

Bonjer, sınırdışı kararına karşı yasal mücadele vereceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Hollandalı gazeteci Boersma’nın sınır dışı edildiği bilgisini doğruladı.

Altun, Hollandalı gazetecinin sınır dışı kararının, Türkiye’de gerçekleştirdiği gazetecilik faaliyetleriyle ilgisi bulunmadığını söyledi.

Fahrettin Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İlgili makamlarımızla bir süre önce Hollanda polisi tarafından istihbarat paylaşımı yapılarak şahsın bir terör örgütüyle bağlantılı olduğu bilgisi verilmiş; tarafımızdan şahsın Türkiye’ye giriş ve çıkışları hakkında bilgi talep edilmiştir” dedi.

Altun, Boersma’nın sınır dışı edilmesiyle ilgili yaptığı açıklamasının ardından, Twitter üzerinden İngilizce bir açıklama daha yaptı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Hollanda’nın Türkiye’ye Boersma’nın El Nusra ile bağlarının olduğunu ilettiğini ve bunun üzerinde Boersma’nın tedbir amaçlı sınır dışı edildiğini bildiren Altun, şunları söyledi:

“Eğer güvenilir bir dış istihbarat kurumu size vatandaşlarından birinin terörizmle bağlantısının olduğunu söylerse risk almazsınız. Yalnızca Hollandalı yetkililer bu sonuca nasıl vardıklarını açıklayabilecek konumdalar. İstihbaratlarının güvenilirliği konusunda spekülasyonda bulunmayacağız.”

Hollanda Savcılığı: Hollanda’nın isteği ile sınır dışı edilmedi

Hollanda Savcılığı ise “terör örgütüyle bağlantılı olduğu gerekçesiyle” sınır dışı edildiği belirtilen gazeteci Ans Boersma’nın iadesinin istenmediğini açıkladı.

Previous post
Pembe Hayat KuirFest'in tanıtım videosu yayınlandı
Next post
Ekonomik düzenlemelere ilişkin torba yasa kabul edildi