Ana SayfaEğitimÜniversitelerde şiddet: YÖK ve İçişleri Bakanlığı’ndan ortak komisyon

Üniversitelerde şiddet: YÖK ve İçişleri Bakanlığı’ndan ortak komisyon

HABER MERKEZİ – YÖK, üniversitelerde şiddeti önlemek için eylem planı hazırlayacaklarını açıkladı, İçişleri Bakanlığı ile de ortak bir komisyon kurulacağını bildirdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), son olarak Çankaya Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan Ceren Damar Şenel cinayetinin ardından üniversitelerde şiddetin önlenmesi amacıyla bir eylem planı hazırlayacaklarını ve İçişleri Bakanlığı’yla da ortak bir komisyon kuracaklarını duyurdu.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, Ceren Damar Şenel’in “hunharca öldürüldüğü” belirtilerek, son dönemde üniversitelerde akademisyenlere yönelik şiddet vakalarının artmasının ardından harekete geçildiği belirtildi.

Açıklamada “bu üzücü olayların önlenmesine” yönelik çalışma başlatıldığı da ifade edildi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında bir görüşme yapıldığı ve bu görüşmede ortak bir çalışma grubunun “acil olarak kurulması” konusunda görüş birliğine varıldığı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bu ortak çalışma grubu, üniversite yerleşkeleri içinde yaşanan şiddet olaylarının artmasının nedenlerini araştırarak bu olaylara zemin oluşturan hususların ortadan kaldırılması ile kampüslerde ve kapalı eğitim alanlarındaki emniyetin artırılması dahil önleyici tedbirleri müzakere edip alınan kararları hayata geçirecek. Kurulacak bu çalışma grubu önümüzdeki günlerde faaliyete başlayacak. Alınacak tedbirlere ilişkin teklifler İçişleri Bakanı ile YÖK Başkanı’na sunulacak ve sonrasında ivedilikle uygulamaya konulacak.”

Ceren Damar cinayeti

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak çalışan Ceren Damar Şenel, 2 Ocak Çarşamba günü “kopya tartışması” bahanesiyle 4. sınıf öğrencisi Hasan İsmail Hikmet’in silahlı ve bıçaklı saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

Hikmet, önceki gün çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Cinayetin ardından Çankaya Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, ‘uzlaşma kültürü’nden söz edilmiş, ‘şiddet eğilimlerinin uzlaşma kültürünü yaygınlaştırmayı ilke edinmiş idealist eğitimcilerle çözülebileceğine inanıldığı’ belirtilmişti.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’ndan (Eğitim Sen) yapılan açıklamada ise, yaşamın her alanında şiddetin her geçen gün hükmünü artırmakta olduğu vurgulanmış, “Üniversiteleri üniversite yapan yegâne öğe demokratik öğrenme iklimidir ve bu iklimin var olabilmesinin koşulu da ülkenin siyasi atmosferinden bağımsız değildir” denilmişti.


Ceren Damar’ın katlinde suç ortaklığı – Candan Yıldız




Önceki Haber
Türkiye Kadın Buluşması: 164 kadın ve LGBTİ+ örgütü yan yana geldi
Sonraki Haber
Bülent Şık: Sonuçların açıklanmayacağına kanaat getirince 'zehir listesi'ni yazdım