Ana SayfaDünyaVenezuela’da siyasi kriz: Maduro’dan ‘erken seçim’ açıklaması

Venezuela’da siyasi kriz: Maduro’dan ‘erken seçim’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Venezuela’nın mevcut Devlet Başkanı Maduro, ülkedeki siyasi krizin çözümü için parlamento seçimlerinin planlanandan erken bir tarihe alınabileceğini, ancak başkanlık seçimlerinin planlandığı gibi 6 yıl sonra yapılacağını söyledi.

Venezuela’da 2015 seçimlerinde muhalefetin çoğunluğu ele geçirdiği ancak 2017 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından yetkileri elinden alınan Ulusal Meclis’in Başkanı Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından başlayan siyasi kriz devam ediyor.

Hem ABD’nin hem de Avrupa’nın desteğini alan Guaido, ülkenin diktatörlük rejimi altında yönetildiğini belirterek, Maduro hükümetinin bir an önce erken genel seçim kararı alması gerektiğini söylüyor.

Almanya, Fransa, Britanya ve İspanya da eğer ülkede sekiz gün içinde seçimler yapılmazsa Guaido’yu devlet başkanı olarak tanıyacaklarını açıklamıştı.

“Meclis için erken seçim olabilir, başkanlık seçimleri için 2025 beklenecek”

Ülkenin mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise siyasi krizin çözümü için parlamento seçimlerinin planlanandan erken bir tarihe alınabileceğini ifade etti.

Muhalefetle görüşmeye de hazır olduğunu ifade eden Maduro, “Venezuela’nın iyiliği için muhalefetle müzakere masasına oturmaya hazırım. Erken parlamento seçimleri iyi bir siyasi diyalog fırsatı olabilir” dedi.

Ancak Rusya devlet haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Maduro, muhalefetin erken başkanlık seçimleri çağrısı için “Başkanlık için erken seçim yok. 2025 tarihini beklemeleri gerek” ifadesini kullandı.

Ne oluyor?

Venezuela’da Maduro iktidarını “meşru olmadığı” gerekçesiyle tanımadığını açıklayan Ulusal Meclis Başkanı Guaido, 23 Ocak’ta kendisini devlet başkanı ilan etmişti.

Guaido, ABD başta olmak üzere Kanada, çok sayıda Güney Amerika ülkesi ve Avrupa’dan destek alıyor.

Özellikle Venezuela ordusunun mevcut Devlet Başkanı Maduro’nun arkasında durması Guaido’nun durumunu zorlaştırıyor. Juan Guaido da askerlere çağrıda bulunarak, Venezuela halkının yanında olmalarını talep ediyor.

Kendi meşru iktidarına karşı bir darbe yapılmaya çalışıldığı görüşünü savunan Nicolas Maduro ise, şu an için aralarında Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin de olduğu bazı devletlerin desteğine sahip.


BBC Türkçe, Karınca