Ana SayfaGüncelVenezuela’daki siyasi krize Ankara nasıl yaklaşıyor?

Venezuela’daki siyasi krize Ankara nasıl yaklaşıyor?

HABER MERKEZİ – Venezuela’da muhalif siyasetçi Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından dünya ikiye bölünmüş durumda. ABD ve birçok ülke Guaido’yu desteklerken, Ankara yönetiminden ise Nicolas Maduro’ya destek mesajları gelmeye devam ediyor. Şu ana kadar yapılan açıklamaları derledik.

Venezuela’da muhalefetin elinde bulunan ancak 2017 yılında yetkileri elinden alınan Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun kendisini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından siyasi kriz tırmanıyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, kendisini fiili devlet başkanı ilan eden Guaido’yu tanıyan ABD ile tüm diplomatik ilişkileri kestiklerini açıkladı, ABD’li diplomatlara ülkeyi terk etmeleri için 72 saat verdi.

Bunun üzerine bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo “ABD, Maduro rejimini Venezuela hükümeti olarak tanımamaktadır. Bu nedenle ABD’ye göre eski devlet başkanı Nicolas Maduro’nun diplomatik ilişkileri kesmek için yasal yetkisi yok” ifadesini kullandı.

ABD’nin yanı sıra aralarında Brezilya, Arjantin, Kolombiya ve Kanada’nın da bulunduğu 10’dan fazla ülke de Guaido hükümetini tanıdığını açıkladı.

Meksika, Rusya, Küba ve Bolivya’nın yanı sıra Türkiye de Maduro’ya destek verenler arasında yer alıyor.

“#WeAreMADURO”

Ankara’dan yapılan ilk açıklamada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Maduro’yu aradığını belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan’ın “Maduro kardeşim! Dik dur, yanındayız” dediğini aktardı.

Kalın, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “#WeAreMADURO” (Maduro’yuz) etiketine (hastag) de yer verdi.

‘Çok garip bir durum’

Mevlüt Çavuoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise “ABD’nin sürekli olarak Venezuela’nın iç işlerine karıştığını” söyledi.

“Bir ülkenin ayakta kalması lazım bu sebeple Venezuela’ya destek verdik. Cumhurbaşkanımız Maduro’yu arayıp desteğini iletti. Seçimle gelmiş bir başkan var, meclis başkanı de facto olarak başkan ilan ediyor. Bu çok garip bir durum. De Facto şeklinde başkan ilan edilmesi kaosa neden olur.”

Çavuşoğlu’nun ardından da bir açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ABD’nin Guaido’yu resmen tanımasına tepki gösterdi.

Çelik, “Hiçbir ülke Venezuela’ya ya da başka ülkeye devlet başkanı atayamaz. Bu, gayrimeşru bir eylemdir” dedi ve ekledi:

“Atama yoluyla Venezuela halkına devlet başkanı tayin etmek o halka hakarettir. Bu hakaretin peşinden gidenler, Latin Amerika’nın özgürlük ışığı Simon Bolivar yaşasaydı nasıl davranırdı diye düşünsünler ve aynaya uzun uzun baksınlar.”

Erdoğan: Darbe girişiminin karşısındayız

Son olarak ise AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamayla ‘darbe girişimi’nin karşısında oldukları söyledi.

Ankara’da katıldığı bir törende konuşan Erdoğan, “Demokrasiye inanmış bir ülke olarak tüm ekibimle dünyanın neresinde olursa olsun nerede bir darbe girişimi varsa hepsinin karşısındayız” dedi.


Venezuela’da siyasi kriz: Ne oluyor, hangi ülke kimi destekliyor?




Önceki Haber
Şairin hayatı tiyatro sahnesinde: 'Bir Şiirdir Sennur Sezer'
Sonraki Haber
Muktedir olmamanın sevinci – Elend Aydın