Ana SayfaGüncelYerel seçimler: Dört ayrı pusula tek zarfta olacak

Yerel seçimler: Dört ayrı pusula tek zarfta olacak

HABER MERKEZİ – 31 Mart yerel seçimlerinde sandıklara tek zarf atılacağı bildirildi. Buna göre seçmenler belediye başkanlığı, meclis üyeliği ve muhtarlık pusulalarını aynı zarfa koyup sandığa atacak.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 31 Mart yerel seçim takvimi işlerken, 24 Haziran seçimlerindeki “tek zarf tek sandık” uygulamasının bu seçimde de geçerli olacağı öğrenildi.

Seçmenler, ayrı ayrı olan belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi ve muhtar oy pusulaları üzerinde tercihini yapacak ve hepsini tek zarfa koyarak sandığa atacak.

Böylece bir yerel seçimde ilk kez bu uygulama devreye sokulmuş olacak.

Uygulamanın amacı, pusulaların yanlış zarfa konulması nedeniyle oyların geçersiz sayılmasının önüne geçmek.

Nerede, hangi sandık kurulacak?

Büyükşehirlerde, büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis ve mahalle muhtarı için oy kullanılacak.

İllerde ise belediye başkanı, il genel meclisi, belediye meclisi ve muhtar için seçim yapılacak.

Habertürk’ten Fevzi Çakır’ın haberine göre belediye başkanlığına dair pusulaların üzerlerinde, o seçim çevresinde seçime katılacağını bildiren partilerin logoları ve altında da başkan adaylarının isimleri yazılı olacak. Belediye meclis üyeliği pusulalarında ise sadece parti logoları yer alacak.

İttifaklar kapsamında, bazı il ve ilçelerde siyasi partiler aday göstermeyeceklerini açıklamışlardı. Yüksek Seçim Kurulu’na (YKS) verilecek listelerde bu il ve ilçelere ilişkin adaylar yer almayacak. YSK verilen listeler üzerinden oy pusulalarını şekillendirecek. Yani aday göstermeyen partilerin logosu başkanlık seçim pusulasında yer almayacak.

Previous post
Avrupa Parlamentosu, Guaido’yu ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdı
Next post
Dış ticaret verileri açıklandı, rakamlar 'bir hayalin sonu'na işaret ediyor