Ana SayfaGüncelYüksekdağ’ın reddi hakim talebi reddedildi, ‘bir üst mahkemeye itirazda bulunulacak’

Yüksekdağ’ın reddi hakim talebi reddedildi, ‘bir üst mahkemeye itirazda bulunulacak’

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı davanın duruşmasında Yüksekdağ ve avukatlarının reddi hakim talebi reddedildi. Yüksekdağ, talebini bir üst mahkemeye taşıyacağını söyledi. Bir sonraki duruşma 11 Mart’ta.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Hakkında hazırlanan 92 sayfalık iddianamede “örgüt yöneticisi olmak”la suçlanan ve 83 yıla kadar hapis cezası istenen Yüksekdağ, tutuklu bulunduğu Kandıra Cezaevi’nden duruşmaya getirildi.

Yüksekdağ, yaptığı savunmasında 70 gündür açlık grevi eylemini sürdüren HDP Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in eylemi üzerinde durdu.

“Bugünkü koşullarda siyasetçiler olarak çok kritik bir sürece geldiğimizin farkındayız. Defalarca bu kadar kötü bir noktaya sürüklenmemek gerektiğini söyledik. İktidara bilhassa bunu anlatmaya çalıştık. ‘Türkiye’yi bir krize sürüklemeye çalışıyorsunuz’ dedik. Bizim davalarımız da bu operasyonun bir parçasıdır. Bir adalet beklentisi içerisinde değiliz ama bütün toplumsal mücadele dinamiklerinin, bu memleketi seven herkesin bu cehennemden çıkış için çaba göstermesi gerekir. Bugün siyasetçiler barış ve demokrasi mücadelesini genişletmek ısrarını sürdürüyor. Leyla Güven 70 gündür İmralı’daki tecridin kaldırılması, demokratik gelişim sürecinin önünün yeniden açılması için açlık grevinde.

“Ama demokratik siyasetin savunucuları dört duvar arasında tutulmuş da olsalar da Leyla Güven hala bu ülkenin milletvekilidir. Ve bu siyasi iktidar tarafından hapiste tutan tutulan Güven, yargı kurumu ve iktidar tarafından ölüme sürükleniyor. Sadece Güven değil, cezaevlerindeki çok sayıda siyasi tutsak demokratik, barışçıl çözüm siyasetinin konuşulabilmesi için süresiz dönüşümsüz açlık grevine başladılar. Aynı zamanda benimle birlikte kalan Sebahat Tuncel ve Selma Irmak da açlık grevine başladılar. Ben barış, çözüm ve gelecek için bedenini açlığa yatıran bütün arkadaşlarımızın mücadelesini selamlıyorum.”

“Karanlığa alışmayacağız”

Yüksekdağ, savunmasının devamında hakkında 4,5 yıl ceza veren hakimin Yargıtay’a terfi edildiğini de söyledi.

“Bütün mahkemeler üzerinde kurulan baskı ortada. Biz bu işin doğrudan göbeğindeyiz. Bunların her birisini somut olarak görüyoruz. Ben mahkemede yaşanan örnekleri söyledim. Bir telefonla duruşmamda nelerin değiştiğini söyledim. Bunları gündem yaratmak için söylemiyoruz, bunlar somut gerçekler. Bu iktidar gözlere perde çekiyor. Bunlar sadece kısa bir süreliğine gizli kalacak ama açığa çıktığında karanlığa alışmış olanlar aydınlıkta hiçbir şey göremeyecek. Toplumsal süreçlerde rol oynaması gerekenleri karanlığa alıştırmaya çalışıyorlar ama biz karanlığa alışmayacağız.”

Yüksekdağ’dan reddi hakim talebi

“Bizlere hukuksuzluğu reva görenler vazgeçer mi bilmiyorum ama biz karanlığa karşı mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz! Her onurlu davanın bir yorgunluğu olur. Bu da onurlu bir yorgunluktur, başımız gözümüz üstüne” diyen Yüksekdağ, bu sözleri sonrası savunmasını reddi hakim talebinde bulunarak sonlandırdı.

“Kapı açma siyasetinin önceliğini göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Siyasetin üzerinde bu kadar baskı altında olduğu koşullarda bundan sonra benim yargılama sürecimin sağlıklı yürütüleceğine inancımı yitirdim. Heyetinizin bu aşamada tarafsızlığını yitirdiği için taraf olmak zorunda bırakıldığı için talebim bu yargılamadan çekilmenizdir.”

Avukatları heyetin çekilmesini istedi

Figen Yüksekdağ’ın savunmasının ardından avukatları söz aldı.

Avukat İlknur Altan, mahkeme heyetinin yargılama süresi boyunca genel geçer kararlar verdiğini, bu kararların hukukla ilgisi olmadığını belirterek, mahkeme heyetinin çekilmesini aksi halde reddi hakim talebinde bulunacaklarını söyledi.

Ardından söz alan avukat Nuray Özdoğan da “Müvekkilimizin herhangi şiddet içeren bir eyleme çağrısı ve bir eylemi yoktur. İddianamede de yok zaten. Ama bunlardan dolayı yargılanıyor. Sizin tarafsız ve bağımsız olmadığınıza dair kanaatimiz güçlendi bu yargılama sürecinde bu iddianamelerle. Tutuklamaya itiraz verdiğimiz dilekçelerin reddine yönelik verdiğiniz kararlar hukuka aykırıdır” diyerek, mahkeme heyetinin çekilmesini talep etti.

Avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti, Yüksekdağ ve avukatlarının taleplerini değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

Reddi hakim talebi reddedildi

Aranın ardından duruşma savcının mütalaasını sunmasıyla devam etti.

Savcı mütalaasında, Yüksekdağ ve avukatlarının reddi hakim talebinin reddedilmesini ve Yüksekdağ’ın tutukluluğunun devamına karar verilmesini istedi.

Mütalaa ardından karar veren mahkeme heyeti, reddi hakim talebini ‘soyut’ ve ‘gerekçesiz’ olduğu gerekçesiyle reddetti.

Mahkeme heyeti, Yüksekdağ’ın ‘adli kontrol’ hükümlerinin uygulanmasının yetersiz olacağını savunarak, tutukluluğun devamına kararı verdi.

Bir sonraki duruşma ise 11 Mart’a ertelendi.

‘Yürümeye devam edeceğiz’

Mahkeme kararının ardından reddi hakim taleplerinin ret edilmesine tepki gösteren Yüksekdağ, bir üst mahkemeye itirazda bulunacaklarını söyledi.

Yüksekdağ, sözlerine şöyle devam etti: “Ortada katledilmiş bir hukuk var. Siz bir taraf olduğunuzu göstermiş oldunuz. Ama biz halkımızla beraber bildiğimiz, meşru, demokratik yolda hem içeride hem dışarıda yürümeye devam edeceğiz.”

Karara ilişkin avukatların sözlü itirazlarına izin vermeyen mahkeme heyeti ile avukatlar arasında kısa süreli gerginlik de yaşandı.