Ana SayfaDünyaYunanistan’da koalisyon çöktü, SYRIZA güvenoyu isteyecek

Yunanistan’da koalisyon çöktü, SYRIZA güvenoyu isteyecek

HABER MERKEZİ – “Makedonya” anlaşmazlığı nedeniyle Yunanistan’da koalisyon çöktü. Savunma Bakanı Panos Kammenos, hükümetten lideri olduğu parti ANEL ile birlikte ayrıldı; SYRIZA güvenoyu arayacak.

Yunanistan’da 4. yılını tamamlayan radikal sol SYRIZA hükümetinin küçük ortağı Bağımsız Helenler (ANEL) Partisi Genel Başkanı ve Savunma Bakanı Panos Kammenos, hükümetten ayrılma kararı aldı.

Kammenos, Yunanistan’ın Makedonya ile arasındaki isim ihtilafını gideren anlaşmaya karşı çıkmasını gerekçe gösterdi.

Yunanistan Yugoslavya’dan ayrılmasından bu yana ‘Makedonya‘ adını tanımıyordu. Haziran ayında yapılan anlaşma uyarınca Atina, ülkenin adını ‘Kuzey Makedonya’ olarak kabul etmişti. Yunanlı milliyetçiler bu anlaşmaya karşı çıkıyor. Milliyetçi söylemleriyle tanınan Kammenos ise “içinde Makedonya kelimesini taşıyan hiç bir adı tanımayacağını” açıklamıştı.

Hükümetten ayrıldı

Gelişmeler üzerine Balkan savaşlarına atıfta bulunan Kammenos, “Bakanlık koltuğumda kalmam uğuruna yüz binlerce kişinin hayatını feda ettiği Makedonya meselesine ihanet edemem. Bu nedenle ANEL olarak hükümetten ayrılma kararı aldım” dedi.

Kammenos, hükümetten lideri olduğu parti ile birlikte ayrıldı.

Genelkurmay başkanını savunma bakanı yaptı

Kammenos’un istifasını kabul eden Başbakan Aleksis Çipras, Kammenos ile 4 yıllık işbirliğinden duyduğunu memnuniyeti dile getirdi ve Makedonya konusundaki görüş ayrılığını anlayışla karşıladığını söyledi.

Kammenos’un Savunma Bakanlığı’ndan istifasını kabul ettiğini de söyleyen Çipras, Savunma Bakanlığı’na Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Evangelos Apostolakis’in getirildiğini açıkladı.

Erken seçim gündemde

Yunanistan’da 2015’te yapılan genel seçimlerde Çipras’ın partisi SYRIZA iki milletvekili ile salt çoğunluğu kaçırmış ve 13 sandalyeye sahip Bağımsız Yunanlılar ile koalisyon kurmuştu.

Yunanistan’da bu yıl içinde genel seçim var. Yunan basınına göre seçimlerin bir miktar öne alınması ve Çipras’ın azınlık hükümetiyle devam etmesi seçenekleri masada.

Çipras başkanlığındaki SYRIZA’nın 300 sandalyeli parlamentoda hali hazırda 145 milletvekili bulunuyor. ANEL’in ise 7 sandalyesi var.


Karınca, Diken, BBC Türkçe
Previous post
Bugün Kürtlerin yeni yılı: "Serê Salê"
Next post
Yerel seçimler: HDP'nin belediye eş başkan adayı gözaltına alındı