Ana SayfaGüncel‘Zehir listesi’ni yazmıştı: Bülent Şık’a 12 yıl hapis istemi

‘Zehir listesi’ni yazmıştı: Bülent Şık’a 12 yıl hapis istemi

HABER MERKEZİ – Antalya, Ergene ve Dilovası’nda yapılan, Sağlık Bakanlığı’nca sonuçları kamuoyuna açıklanmayan araştırmayı halka duyuran bilim insanı Bülent Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Akdeniz Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen Yrd. Doç. Dr. Bülent Şık hakkında, Cumhuriyet gazetesi için kaleme aldığı “Türkiye’yi kanser eden ürünleri devlet gizledi, biz açıklıyoruz! İşte zehir listesi!” başlıklı yazı dizisi nedeniyle soruşturma açılmıştı.

Sağlık Bakanlığı’nın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmaya gerekçe olarak “Göreve ilişkin sırrın açıklanması, Yasaklanan bilgileri temin, Yasaklanan bilgileri açıklama ve Takdir olunacak diğer suçlar” gösterilmişti.

İstanbul Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmanın tamamlandığı ve Şık hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı ortaya çıktı.

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre ilk iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından hazırlandı. Şık, iddianamede, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngören, TCK’nin 258/1, 334/1, 336/1 maddeleri uyarınca, “Açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, temin etme, göreve ilişkin sırrın açıklanması” ile suçlandı.

Ancak bu iddianame mahkemeden savcılığa geri gönderildi ve aynı iddianame bu kez İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Bürosunca hazırlanarak mahkemeye iletildi.

Kabul edilen iddianamede, “Bülent Şık’ın, görevi nedeniyle kendisine verilen veya aynı nedenle bilgi edindiği, gizli kalması gereken belgeleri, kararları ve emirleri ve diğer tebligatı açıklayan veya yayınlayan veya ne suretle olursa olsun başkalarının bilgi edinmesini kolaylaştıran, yetkili makamların açıklanmasını yasakladığı, niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri temin ederek, Cumhuriyet gazetesinde yayımladığı, bu nedenle atılı suçları işlediği anlaşılmaktadır” denildi.

Bilim insanı Şık hakkındaki davanın görülmesine ise Şubat ayında başlanacak.

‘Zehir listesi’

Bülent Şık’ın yazı dizisinde Sağlık Bakanlığı’nın, 2011-2016 yılları arasında kanserden ölümlerin dünya ortalamasının üstünde olduğu Antalya, Ergene ve Dilovası’nda yaptığı geniş çaplı bir araştırma yer aldı.

Şık’a göre Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyuna açıklamadığı araştırmada, insan sağlığını tehdit eden pestisitin taze fasulye, biber, hıyar, marul, maydanoz, çilek, erik ve elmada maksimum kalıntı limitlerini çok aştığı ortaya konuldu.




Önceki Haber
Okul kantinlerinde logosuz ürünlerin satışına yasak geliyor
Sonraki Haber
Film setinde iş cinayeti: Elektrik akımına kapılan ışık asistanı yaşamını yitirdi