Ana SayfaGüncel105. gün: Güven’i ziyaret eden Temelli’den Adalet Bakanı’na çağrı

105. gün: Güven’i ziyaret eden Temelli’den Adalet Bakanı’na çağrı

HABER MERKEZİ – 105 gündür açlık grevini sürdüren Leyla Güven’i ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Temelli, Adalet Bakanı Gül’e çağrıda bulunarak, “Bugün İmralı’daki mutlak tecride son verilmeli, aile ve avukatlarının görüşü hemen sağlanmalıdır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 105’inci gününde.

Güven, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 8 Kasım 2018 tarihinde başlattığı açlık grevi eylemini 25 Ocak’taki tahliyesi sonrası evinde sürdürüyor.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Leyla Güven’i Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinin Bağcılar Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret etti.

Temelli’ye, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun ve Saliha Aydeniz eşlik etti.

Temelli ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, 300’ü aşkın tutuklu ve yurt dışında birçok kişi tarafından sürdürülen açlık grevlerini de hatırlatarak, “Hepsinin ortak sözü demokrasidir, barıştır, tecridin sonlanmasıdır. Çünkü herkes çok iyi biliyor ki İmralı tecridi, Sayın Öcalan üzerindeki tecrit devam ettiği sürece Türkiye demokrasi ve barış konusunda adım atamıyor” dedi ve ekledi:

“Türkiye demokratik siyaset içinde çözüm üretemiyor. Demokratik siyaset içerisinde çözüm üretmek istiyorsak, demokrasi ve barıştan yana eğer bir tavır koymak istiyorsak işte bu eyleme Leyla Güven’in sesine kulak vermek zorundayız.”

Adalet Bakanı’na çağrı

Tecridin bir an önce sonlanması için duyarlılık çağrısında bulunan Temelli, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e seslendi:

“Adalet Bakanlığı kendisinin bizzat uyması gereken yasalara uymalıdır. Adalet Bakanlığı ve iktidar, Ceza İnfaz Kanunu’nda çok açık bir şekilde belirtilen yasanın gereğini yerine getirmelidir. Bugün İmralı’daki mutlak tecride son verilmeli, aile ve avukatlarının görüşü hemen sağlanmalıdır. Bu, düzenli olarak gerçekleşmesi gereken bir şey.

“Bunun ihmal edilmesi, bu görüşmelerin engellenmesi Türkiye’ye hiçbir hayır getirmemiştir, hiçbir yarar sağlamamıştır. Türkiye’yi her geçen gün sorunların içine yuvarlamıştır, yuvarlamaya devam edecektir. Bugünkü iktidar bu duyarsızlığı göstermemelidir. Bu, hukuk tanımazlık haline gelmiştir bunun bir an önce sona ermesi gerektiği çağrısını yapıyorum. Tüm Türkiye kamuoyuna da duyarlılık çağrısında bulunuyorum.”

Temelli, bir gazetecinin “Adalet Bakanlığı nezdinde bir girişim var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“İşte bu bir girişimdir buradan sesleniyorum. Bunu dinliyor şu anda. Bundan başka ne girişim olabilir. Kendilerini yasalara uymaya çağırıyoruz. Özel bir talep, hukuk dışı bir talep burada söz konusu değil. Bundan başka nasıl girişim olsun. Buradan herkese açık tüm Türkiye kamuoyunun duyacağı şekilde iktidara sesleniyoruz. Yasalara riayet edin diyorum.”

Güven’in sağlık durumu

Öte yandan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Güven’i evinde muayene etti.

Korur-Fincancı’ya Diyarbakır Tabip Odası’nın Başkanı Mehmet Şerif Demir ve üyesi Cengiz Günay eşlik etti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre muayene ardından Güven’in sağlık durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “105 gündür açlık grevinde olan bir kişi için beklediğimiz bir durumla karşı karşıyayız. Beklendiği gibi güç kaybı ve kilo kaybı, bununla uyumlu sürüyor” diye belirtti.

Güven’in durumu için çok fazla risk taşıdığını belirten Korur-Fincancı, sözleri sözlerini şöyle sürdürdü.

“Hem yaşı nedeniyle hem de sağlık durumu itibariyle çok özenli olunması gerekiyor. Bu aşamalarda artık kas dokusundaki zarar ilerledikçe, kalp kasında da sorun yaratabilir. Böyle bir risk taşıyor.”

Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bir an önce ciddi sakatlıklar ve can kayıpları olmadan bu taleplerin yerine getirilmesi için Türkiye’de bütün insanlar olarak bu sesi bizler de duyurmalıyız. Bunun yetkililerin de duyması ve bir an önce Türkiye’de tecridin son bulmasını, insanların da ölmemesini istiyoruz.”

Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
Nedeni Gezi: 16 isim hakkında ağırlaştırılmış müebbet istemi
Next post
Yerel seçimlere son 39 gün: Neler oluyor, kim ne diyor?