Ana SayfaGüncel106’ncı günde Leyla Güven için hükümete çağrı: Talepler karşılansın

106’ncı günde Leyla Güven için hükümete çağrı: Talepler karşılansın

HABER MERKEZİ – Leyla Güven’in açlık grevi eylemi 106’ncı gününde devam ederken, kendisini ziyaret eden Barış Anneleri ve Karadenizliler hükümete “Talepler karşılansın” çağrısı yaptı. Çağlayan’daki Adalet Nöbeti’nde de Güven için duyarlılık çağrısı yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven bugün tam 106 gündür açlık grevinde.

Güven, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 8 Kasım 2018 tarihinde başlattığı açlık grevi eylemini 25 Ocak’taki tahliyesi sonrası evinde sürdürüyor.

Sağlık sorunları artan Güven, 13 Şubat’ta kusma ve göğüs sıkışması, nefes alıp vermede zorlanma ve aşırı dikkat dağınıklığı nedeniyle hastaneye kaldırılmıştı. Kendine geldiğindeyse tıbbi müdahaleyi reddetmiş ve tekrar evine götürülmüştü.

Barış Anneleri’nden ziyaret

Güven’in eylemi 106’ncı gününde devam ederken, dayanışma amacıyla Diyarbakır ve İstanbul Barış Anneleri meclisleri Güven’i Diyarbakır’daki evinde ziyaret etti.

Görüşme sonrası bir açıklama yapan Barış Anneleri, hükümete çağrı yaptı.

Anneler adına konuşan İstanbul Barış Anneleri Meclisi Üyesi Bediya Duman, “Leyla ölüm sınırına yaklaşmış durumda” dedi, hükümete ve Adalet Bakanı’na seslendi.

“Güven’in talebinin yerine getirilmesini istiyoruz. Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevindeler. Ve bu tecrit kaldırılsın. Talepler karşılanmalı. Milyonların iradesi olan Leyla Güven’e, bu kadar acımasızca yaklaşıma son verilmeli.”

Karadenizlilerden çağrı

Karadeniz’in birçok yerinden gelen HDP’liler de Güven’i evinde ziyaret etti.

Artvin, Rize, Trabzon, Samsun, Sinop, Tokat, Amasya ve Zonguldak’tan gelerek Diyarbakır’da buluşan HDP üye ve yöneticilerine, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları da eşlik etti.

Ziyaret sonrası yapılan açıklamada “Cezaevlerinden ölüm haberleri gelirse bu, Türkiye toplumunda yeni bir yara açacak, vicdanları kanatacaktır. İş buralara gitmeden önce mutlaka devletin ve yetkili bakanlıkların bu meseleye çözüm getirmesi gerek” denildi.

Adalet Nöbeti’nde Güven için çağrı

Cumhuriyet Gazetesi Davası’nda ceza verilen bazı gazeteciler hakkındaki kararın İstinaf Mahkemesi’nce onanması Çağlayan’da tutulan Adalet Nöbeti’nde protesto edildi. Buradaki nöbette de Güven’in açlık grevi eylemi için duyarlılık çağrısı yapıldı.

Cezaevleri ve yurt dışındaki eylemler

Öte yandan Güven ile aynı taleple cezaevlerinde ve yurt dışında başlatılan eylemler de sürüyor.

Cezaevlerinde her geçen gün yeni gruplar süresiz-dönüşümsüz açlık grevine dahil olurken, şimdiye kadar 300’ü aşkın tutuklu açlık grevini devam ettiriyor. Dönüşümlü açlık grevi eylemleri de sürüyor.

Yurt dışında ise HDP Erbil Temsilcisi Nasır Yağız’ın eylemi 93, Fransa’nın Strasbourg kentindeki 14 eylemcinin 67, Galler’de İmam Şiş’in 67, DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve HDP eski Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ın eylemi ise 38’inci gününe girdi.

Cezaevlerinde açlık grevinde olan isimlerden biri de Hediye Yayık.

Yayık, 2 Şubat’tan beri bulunduğu Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde.

Mezopotamya Ajansı’na gönderdiği mektupla amacını, sağlık durumunu ve eylemini anlatan Yayık, kendisinin de sürdürdüğü eylemin “tecride karşı bir cevap” olduğunu söyledi.

Yayık, “Rolünü oynaması gereken aydın ve demokratlar, halka dönük farkındalık görevi oluşturmalı” çağrısında bulundu.

Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Güven, cezaevlerindeki tutuklular ve dünyanın farklı yerlerindeki eylemciler Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Açlık grevcileri Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Bu haber Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiş, fotoğraflar da ajanstan alınmıştır.
Previous post
Ezhel ikinci davadan da beraat etti
Next post
Gözaltına alınan gazeteci Derya Okatan serbest bırakıldı