Ana SayfaToplumsal Cinsiyet8 Mart: Ankara ve İstanbul’da kadınlar alanlarda olacak

8 Mart: Ankara ve İstanbul’da kadınlar alanlarda olacak

HABER MERKEZİ – 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne sayılı günler kaldı. Ankara Kadın Platformu ve İstanbul 8 Mart Kadın Platformu yaptıkları açıklamalarla alanlarda olacaklarını duyurdu. Platformların açıklamalarını paylaşıyoruz.

Ankara

Mülkiyeler Birliği’nde basın toplantısı düzenleyen Ankara Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklere ilişkin açıklama yaptı.

Platform adına açıklama yapan Yurdagül Çabat, 8 Mart’ın mücadele eden ve “başka bir dünya mümkün” diyen kadınların yarattığı gün olduğunu söyledi.

“8 Mart’a giderken eşitsizliği, şiddeti ve sömürüyü değişen biçimleriyle bugün de tekrar yaşıyoruz. Tüm dünyada gün geçtikçe etkisini arttıran ekonomik kriz ve baskı ortamının yarattığı iklimle birlikte, bedenimize ve emeğimize yönelen şiddet ve sömürü, tüm biçimleriyle artarak devam ediyor.”

Kadınları ekonomik olarak zayıflatan düzeni kabul etmediklerini söyleyen Çabat, “İnsanca yaşamak için güvenceli çalışma hakkımızı, eşit işe eşit ücret hakkımızı, sendikalarda örgütlenme hakkımızı, çocuk ve yaşlı bakımının kamusallaşmasını talep ediyoruz” dedi.

Çabat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Toplumsal yaşamın ve hayatın tüm alanlarında, evde, sokakta, okulda, işte bizleri yok saymaya çalışan erkek egemen kapitalist düzene karşı direnmeye devam edeceğiz. Yaşam, eşitlik, özgürlük, laiklik ve barış için isyan ve dayanışma ile hayatı hep birlikte örgütleyeceğiz. Şimdiye kadar hakkımız olanları, özgürlüğümüzü nasıl direnerek kazandıysak, yine kazanacağız.

“Bugün ekonomik krizin üzerini örtmek için ‘meyve-sebze yerine kurşun fiyatına bakın’ diyenler, ‘beka sorunu var’ diyenlerin savaş politikaları, baskı ve şiddet ortamını arttırıyor. Savaş kadın ve çocuklar için açlık, yoksulluk, taciz, tecavüz ve ölüm demektir. Kadınlar olarak savaş karşıtı olmaktan, barış talep etmekten asla vazgeçmeyeceğiz.”

Yurdagül Çabat, Ankara’daki kadınlar olarak, 8 Mart Cuma günü saat 12.30’da Sakarya Caddesi’nde olacaklarını belirterek, şu çağrıyı yaptı:

“Ankara’nın dört bir yanından gelen kadınlarla birlikte yoksulluğa, güvencesizliğe, savaşa, kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze ve kazanılmış haklarımıza yönelik saldırılara karşı haklarımız ve hayatlarımız için bir arada olacağız.”

İstanbul

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu da 8 Mart’a ilişkin İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Platform adına açıklama yapan Sevgi Öztürk, bu yıl da şiddete, sömürüye, ezilmeye, eril zihniyete, cinsiyetçiliğe, tacize, tecavüze, kadın katliamlarına karşı seslerini bir kez daha yükselteceklerinin altını çizdi.

“Gücümüzü birliğimizden alıyoruz ve bu bilinçle eşitlik ve özgürlük mücadelemizi sürdürüyoruz. AKP’nin 17 yıllık iktidarında devletin en sembol kurumlarından, yöneticilerine varana dek kadın düşmanlığı dillerden düşmüyor. Toplumsal muhafazakârlaşma, eğitim sisteminin gericileştirilmesi, müfredatın dini referanslarla yeniden organizasyonu gelecek nesillerin de hayatını tahakküm altına almış durumda. Sistemin en tepesinden topluma zerk edilen cüretkârlık, iyi hal indirimi ve kollamayla birleşince astronomik rakamlarla kadın cinayetleri ve şiddeti vuku buluyor.

“En son, Merve Demirel’in gözaltına alınması sırasında yaşanan taciz ve ardından yapılan açıklamalar bizleri şaşırtmasa da öfkemizi ve mücadelemizi yükseltiyor. Aynı zamanda toplumsal cinsiyet rollerinin doğduğumuz andan itibaren dayatılmasıyla LGBTİ+’lar her gün nefret cinayetleri, taciz ve şiddetle karşı karşıya kalarak insanca yaşama koşulları çalınıyor.”

Öztürk, kadınlar olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:

  • Binlerce kadın gibi katledilen, patronu tarafından camdan atılarak intihar süsü verilmek istenen, mahkemesinde; bekâretinden, yaşam tarzına hayatı didiklenerek neredeyse ölümü meşrulaştırılan Şule Çet için adalet istiyoruz. Katledilen bütün kadınlar için adalet istiyoruz.
  • Leyla Güven; kutuplaştırmayla, siyasetçileri tutsak edilerek, belediyelerine kayyum atanarak baskı altına alınan Kürt halkının sesini yükseltmek ve tecridin kaldırılması için 112 gündür açlık grevi yapmaktadır. Kayyum atanan belediyelerde kadınların kazanımlarına saldırıda bulunulmuş şiddet gören kadınların sığındıkları kurumlar kapatılmıştır. Leyla Güven’le birlikte pek çok kadın ve siyasi tutsak da açlık grevine başlayarak sesini yükseltmiştir. Bu onurlu direnişi selamlıyoruz.
  • 31 Ocak’tan bugüne açlık grevinde olan trans mahpus Buse’nin hakkı olmasına rağmen cinsiyet uyum operasyonu gerçekleştirilmiyor. Buse yaşasın, hakkı olan ameliyat için Adalet Bakanlığı harekete geçsin.
  • 300 güne yakın süredir soğuğa, baskı ve engellemelere zerre kulak asmadan bütün topluma umut olan mücadeleleriyle direnen, sendikal haklan için olduğu kadar toplumsal varlıkları için de sesini yükselten Flormar işçilerini sahipleniyoruz. Bütün taleplerinin kabul edilmesi ve işlerine geri denmeleri için bulunduğumuz her yerde direnişlerini
  • 31 Mart yaklaşan yerel seçimlerde kadınların Sözünün talebinin yok sayıldığı yerel yönetim anlayışının karşısında olacağız. Bizi yok sayan tek adam tek parti ittifaklarına karşı eşitlik mücadelemizi sokağa sandığa taşıyacağız.
  • Kadının toplumdaki ezilen kimliğini perçinlemek için nafaka hakkına yapılan saldırılar geri çekilsin. Nafaka, çalışma olanaklarından yoksun olduğu için kendisini geçindirecek imkânı olmayan ve şiddete mahkûm edilen kadınların güvencesidir. iş bulmada boşanan kadınlara öncelik verilsin
  • Cinsel istismar vakalarında uygulanan iyi hal indirimi kabul edilemez. Tacizciyle evlenme durumunda cezayı ortadan kaldıran yasa tasarısı süresiz olarak geri çekilsin
  • Mutfağa ve ev işlerine mahkûm edilen ve bu yolla ezilmesi perçinlenen kadınların özgürleşmesi için ev içi işlerin toplumsallaştırılması, kreşler yemekhaneler ve çamaşırhaneler kurulmasını istiyoruz.
  • 8 Mart tüm dünyada kadınların ortak mücadelesi olarak alanlarda olduğu bir gündür. 8 Mart ücretli izin günü ilan edilsin.

Sevgi Öztürk, 3 Mart günü saat 12.00’de Marmara Forum önünde buluşarak, 13.00’te Bakırköy Pazar Alanı’nda gerçekleştirilecek olan 8 Mart mitingine katılmaya çağırdı.

Previous post
HDP Nazilli ilçe binasına baskın
Next post
Kadıköy'de çöp konteynerinde insan uzuvları bulundu