Ana SayfaGüncel98’inci gün: Hastaneye kaldırılan Leyla Güven taburcu edildi

98’inci gün: Hastaneye kaldırılan Leyla Güven taburcu edildi

HABER MERKEZİ – Açlık grevinin 98’inci gününde olan HDP Milletvekili Leyla Güven, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırıldı. Tıbbi müdahaleyi kabul etmeyen Güven, taburcu edilerek evine götürüldü.

Açlık grevi eylemi yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, saat 15.00 sıralarında hastaneye kaldırıldı.

98 gündür açlık grevi eylemini sürdüren Güven’in sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine Diyarbakır Bağlar’daki evinden ambulansla özel bir hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Göğüs ağrılarının olduğu belirtilen Güven’in, Türkiye’ye temaslarda bulunmak üzere gelen ve aralarında eski İzlanda İçişleri ve Adalet Bakanı Ögmundur Jónasson’ın da bulunduğu Uluslararası Barış Delegasyonu ile yaptığı görüşmenin ardından fenalaştığı öğrenildi.

Tıbbi müdahaleyi kabul etmedi

Mezopotamya Ajansı, bilinci açık olan Leyla Güven’in tıbbi müdahaleyi kabul etmediğini aktardı.

Yoğun bakıma alınan Güven’in bir süre kalp ritmi takip edildi.

Güven’in kızından açıklama

Güven’in gazeteci olan kızı Sabiha Temizkan da annesinin hastaneye kaldırılmasına ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Annem Leyla Güven açlık grevinin 98. gününde fenalaştı. Hastanedeyiz, müdahaleyi kabul etmiyor. Şu anda yoğun bakımda ve sadece kalp ritmini takip edebiliyorlar. Annem ağır durumuna rağmen eve gitmek istediğini söylüyor. Lütfen ölmesine izin vermeyin! Lütfen!”

“Doktorlar Güven’in eve dönme talebini yerine getirmeye çalışacak”

Güven’in fenalaşmasının ardından kaldırıldığı hastane önünde açıklama yapıldı. Ortak açıklamayı yapan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, doktorların, tıbbi müdahaleyi kabul etmeyen Güven’in eve dönmesini sağlamak için çalışacaklarını söyledi.

“Leyla Güven’in bu direnişini sahiplenilmesi ve istenmeyen bir noktada sonuçlanmaması için güçlü bir şekilde demokratik tedbirler ortaya konmalıdır. Tüm Türkiye halkları bu noktada açlık grevi eylemcilerinin ve Güven’in bu talebinin takipçisi olmalı ve bu konuda sorumluğu olan tüm çevreleri sorumluluğa davet etmeli ve basınç uygulamalıdır.

“Leyla Güven’in talebi özgün veya ayrıcalıklı bir talep değildir. Türkiye’deki yasa ve kanunların her vatandaşa nasıl uygulanıyorsa Sayın Öcalan’a da o çerçevede uygulanmasını ifade ediyor. Sayın Leyla Güven kanunların uygulanması için canını ortaya koymuştur. Bu konuda sorumlu olan tüm çevreler de tecridi sonlandırarak gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor.

“Leyla Güven’in tek talebi bir an evvel evine girip açlık grevi eylemine evde devam etmektedir. Bu konuda müdahale etmek isteyen doktorlar da Leyla Güven’in tutumunun gördükten sonra zorla müdahale yapmadı ve talebini yerine getirmeye çalışacaklar.”

Taburcu edilerek evine götürüldü

Güven’in tıbbi müdahaleyi kabul etmemesi üzerine doktorlar tarafından müdahalede bulunulmadı.

Hastane önünde yapılan ortak açıklamanın ardından ise Leyla Güven, saat 17.30 sıralarında taburcu edilerek evine götürüldü.

Güven ve tutukluların talebi ne?

Leyla Güven ve cezaevlerinde açlık grevinde olan 300’ü aşkın tutuklu, PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, geçtiğimiz günlerde kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.


Uluslararası Barış Delegasyonu: Tecridin kaldırılması hayati önemde

Previous post
Yönetmen Veysi Altay ve Dicle Anter'e hapis cezası
Next post
Sağlık Bakanı açıkladı: İlaçta zam oranı yüzde 26,4