Ana SayfaDünyaABD’den Türkiye’ye Maduro uyarısı: “İkili ticaret mercek altında”

ABD’den Türkiye’ye Maduro uyarısı: “İkili ticaret mercek altında”

HABER MERKEZİ – Ankara yönetiminin Venezuela’daki siyasi krizde Maduro’ya desteği üzerine Washington yönetimi harekete geçti. ABD’li bir yetkili, Türkiye ile Venezuela arasındaki ticari ilişkileri inceledikleri uyarısında bulundu.

Venezuela’da 2015 seçimlerinde muhalefetin çoğunluğu ele geçirdiği ancak 2017 yılında Anayasa Mahkemesi tarafından yetkileri elinden alınan Ulusal Meclis’in Başkanı Juan Guaido, 23 Ocak’ta kendisini geçici devlet başkanı ilan etmişti.

Guaido, ABD başta olmak üzere Kanada, çok sayıda Güney Amerika ülkesi ve Avrupa’dan destek alıyor.

Ülkenin mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise şu an için aralarında Rusya, Çin ve Türkiye gibi ülkelerin de olduğu bazı devletlerin desteğine sahip.

ABD: Türkiye’nin tutumu hayal kırıklığı

ABD, Ankara yönetiminin Maduro’ya desteğinden hayal kırıklığı duyduğunu açıkladı.

Uluslararası haber ajansı AFP’ye konuşan ismi açıklanmayan ABD’li bir yetkili, “Geriye kalan tek demokratik kurumun geçici devlet başkanı olarak tanıdığımız Guaido olduğuna güçlü bir şekilde inanıyoruz. Ancak Türk hükümetinin görüşü böyle değil ve bu durum bizi hayal kırıklığına uğratıyor” dedi.

Çok sayıda ülke ile konuyu ele aldıklarını söyleyen ABD’li yetkili, Maduro’nun gayrimeşru olduğunu kabul etmekte kendilerine katılmaları için Ankara’dan yetkililerle de görüştüklerini aktardı.

Türkiye’den şu an için olumlu bir yanıt almadıklarını belirten ABD’li yetkili, Türkiye ile Venezuela arasındaki ticari ilişkilerin Washington tarafından incelendiği uyarısında da bulundu.

“İkili ticaret mercek altında”

İki ülke arasındaki altın ihracatının incelendiği ve ABD’nin Venezuela’ya yönelik yaptırımlarının delinip delinmediğine bakıldığı belirtilen haberde ABD’li yetkilinin şu ifadelerine yer verildi:

“Türkiye ve Venezuela’nın ticari faaliyetlerinin doğasına bakıyoruz ve eğer yaptırımlarımızın ihlal edildiğini tespit edersek elbette harekete geçeceğiz.”

DW Türkçe’nin haberine göre resmi veriler, Venezuela’nın geçtiğimiz yıl Türkiye’ye 900 milyon euro değerinde 23 tondan fazla altın ihracatı gerçekleştirdiğini gösteriyor.

2019’un Ocak ayı ortasında Türkiye ve Venezuela arasında altın rafine işlemlerini artırmak için anlaşma da sağlanmıştı.

Euronews’un haberine göre ABD, Venezuela’nın altın satışlarını durdurmak için 3 ay önce yeni yaptırımlar getirmişti.


Avrupa Parlamentosu, Guaido’yu ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıdı

ABD’den Venezuela’nın resmi petrol şirketine yaptırım

Venezuela’daki siyasi krize Ankara nasıl yaklaşıyor?