Ana SayfaEkonomiAçlık sınırı asgari ücreti aştı

Açlık sınırı asgari ücreti aştı

HABER MERKEZİ – TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre Şubat’ta dört kişilik ailenin açlık sınırı 2029 liraya ulaşarak asgari ücretin üzerine çıktı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), 2019 Şubat ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” verilerini açıkladı.

Verilere göre Şubat ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı* 2029 TL (Türk Lirası), yoksulluk sınırı** ise 6 bin 609 TL oldu.

Böylelikle Şubat ayında açlık sınırı, 2020 TL olan asgari ücretin üzerine çıkmış oldu.

Ocak ayında açlık sınırı 2009 TL iken yoksulluk sınırı** 6 bin 543 TL olarak kayıtlara geçmişti.

Türk-İş’in açıklamasında, “Gıdadaki fiyat artışları satın alma gücünü olumsuz etkiliyor. Özellikle sebzede görülen fiyat artışları tanzim satışları ile dengelenmek istenmesine rağmen kalıcı duruma henüz gelmedi. Çoğu markette sürdürülen enflasyonla mücadele kampanyaları ise başlangıçtaki olumlu etkisini yitirmeye başladı” denildi.

Ekonomide neler oluyor?

Sanayi üretiminde düşüş, döviz kurlarındaki son yıllardaki hızlı artış ve giderek yükselen işsizliğe konkordato ve iflaslar eşlik ederken enflasyon yüzde 20’lerin üzerinde yer almaya devam ediyor.

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) sepetindeki neredeyse her grupta fiyat yükselişleri devam ederken, en çarpıcı artış gıdada yaşanıyor.

Öyle ki Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 yılının Ocak ayına ilişkin verilerine göre gıdadaki artış son bir yılda yüzde 30’u aştı.

Pek çok iktisatçı bu durumu ‘tarımın iflası’ olarak yorumluyor. Konuyu değerlendiren isimlerden iktisatçı Ümit Akçay, “Diğerleri neyse de, gıda enflasyonu, neredeyse tamamen ‘ev yapımı’, yani AKP iktidarlarının uyguladığı birikim modelinin ve ona bağlı gelişen tarım politikasının iflasını gösteriyor” diyor.

Ayrıca iktisatçılar, sorunların kaynağı yerine semptomlarına yapılan müdahaleler nedeniyle krizin ötelendiğini belirtiyor.

İktidar ekonomide ‘dengelenme’nin gerçekleştiğini savunurken, muhalefet partileri CHP, HDP ve İYİ Parti ise 31 Mart yerel seçimleri sonrasında faturanın vergiler aracılığıyla geniş halk kesimlerine kesileceğini söylüyor.

Aralarında Ümit Akçay ve Mustafa Sönmez’in bulunduğu iktisatçılar da bu görüşte hemfikir.


*Açlık sınırı nedir?

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı.

**Yoksulluk sınırı nedir?

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
111. gün: Açlık grevleri sürüyor, eylem 1 Mart'ta tüm cezaevlerine yayılacak
Sonraki Haber
'Jiyan' kadın pazarında nöbet: Alanımızı erkeklere bırakmayacağız