Ana SayfaEkonomiAraştırma: Erdoğan’a destek 16 puan düştü, seçmenin gündemi ekonomi

Araştırma: Erdoğan’a destek 16 puan düştü, seçmenin gündemi ekonomi

HABER MERKEZİ – Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın sonuçlarına göre, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verilen genel destek yüzde 49,7’den 33,6’ya düştü. Araştırma koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, ekonomik kaygıların oy tercihini etkileyeceği görüşünde.

Kadir Has Üniversitesi tarafından yapılan Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın (TSSEA) 2018 yılına ilişkin sonuçları açıklandı.

Araştırma koordinatörü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, üniversitenin 2010’dan beri gerçekleştirdiği araştırmanın bu yılki sonuçlarının ana belirleyicisinin Türkiye’deki ekonomik gidişat olduğunu söyledi.

12 Aralık 2018-4 Ocak 2019 tarihleri arasında Türkiye genelini temsil edecek şekilde 26 ilde 18 yaş ve üzerindeki bin kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan araştırma, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde yurttaşların gözünde bir numaralı gündem maddesinin ekonomi olduğunu ortaya koydu.

DW Türkçe’nin aktardığı araştırma sonuçlarına göre “Türkiye’nin şu anki en önemli sorunu nedir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 26,9’u ‘işsizlik’, 17,8’i ‘hayat pahalılığı’, yüzde 6,4’ü ise ‘TL’nin değer kaybetmesi’ yanıtını verdi.

Sonuç olarak ekonomiyle ilgili konuları Türkiye’nin en önemli sorunu olarak görenlerin yüzdesi toplamda 51,1’i buldu. Bu oran 2017’de yüzde 30,2’ydi.

Erdoğan’a destek 16 puan düştü

Araştırmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de son bir yılda yaşanan ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilendiğini belirtenlerin oranı 8,3 puan artarak yüzde 57,1’e çıkarken, AKP Genel Balkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilen genel destek yüzde 49,7’den 33,6’ya düştü.

Oyunu AKP’ye verdiğini söyleyen katılımcıların Erdoğan’a desteği ise yüzde 85,4’ten yüzde 73,1’e geriledi.

Prof. Dr. Aydın, DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada, ekonomiden rahatsız olan kesimler içinde özellikle AKP seçmeninin sandıkta vereceği kararın 31 Mart’taki yerel seçimlerde önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

“Bütün sorular birlikte değerlendirildiğinde, genel olarak ekonomik gelişmelerden rahatsız olan bir grup var. Bu grubun AKP seçmeni içerisinde olanlarının tavrı seçim sonuçlarını etkileyebilecek durumda. Söz konusu grup, ankete katılanların yüzde 25’ini oluşturuyor ve son genel seçimlerde yüzde 40’ı AKP, yüzde 28’i ise CHP’ye oy vermiş.”

Ekonomik gidişattan rahatsızlık duyan yüzde 25’lik kesimin şu an yüzde 16’sının kararsız olduğunu ya da “seçimde oy kullanmayacağım” yanıtı verdiğini belirten Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla bu seçim sonuçları açısından önemli bir kitle. Ve bunların vereceği karar veya alacakları tavır seçim sonuçlarını belli bölgelerde, özellikle de sonuçların birbirine yakın olduğu yerlerde etkileyebilir.”

AKP’li seçmenin tutumu belirleyici oldu

Araştırmaya göre, AKP’yi başarılı bulduğunu söyleyenlerin oranı da 2018’de yüzde 51,7’den 35,9’a geriledi.

AKP’ye oy verdiğini belirten katılımcılar arasında partiyi başarılı bulanların oranı ise yüzde 88’den yüzde 82,3’e düştü.

Aydın, AKP seçmeninin kendi partisiyle ilgili olumsuz görüş bildirmesini de ekonomik sebeplere bağlıyor.

“Ekonomik şartlardan etkilenmiş olanlar mutsuzluklarını bu şekilde belirtiyorlar. Hükümetle ilgili sorulan soruların hepsinde böyle bir grup var. Geçen seneye göre bunların desteği azalmış.”


DW Türkçe’den Cengiz Özbek’in hazırladığı haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.
Previous post
Güven, gazeteci kızına konuştu: Bu herkes için bir sınavdır
Next post
İstanbul'da sivri biberin fiyatı yüzde 74 arttı