Avrupa Konseyi: Türkiye gazeteciler için en büyük hapishane
HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi’nin basın raporuna göre “gazeteciler için en büyük hapishane” olarak gösterilen Türkiye, dünyada en fazla tutuklu gazetecisine sahip olduğu ülke.
Avrupa Konseyi, basın özgürlüğü üzerine çalışan bazı uluslararası kuruluşlarla birlikte hazırladığı raporu açıkladı.
Rapora göre 2018 sonu itibarıyla Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde toplam 130 gazeteci cezaevinde. Bu gazetecilerden 110’u ise Türkiye’de.
Raporun Türkiye ile kısmında şu dikkat çekici ifadeler yer aldı:
“Olağanüstü Hal’in (OHAL) ilanından bu yana 200’den fazla gazeteci yayınları nedeniyle gözaltına alındı ya da tutuklandı. OHAL’in 2018’in Temmuz ayında kaldırılmasına karşın, Türkiye dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke. İfade ve basın özgürlüğü konularında da, dünyanın en geri ülkelerinden biri.”
‘Gazeteciler için en büyük hapishane’
Raporda Türkiye için ‘gazeteciler için dünya çapındaki en büyük hapishane’ ifadesi kullandı.
Cezaevindeki gazetecilerin karşılaştıkları hak ihlallerine de değinilen raporda, gazetecilere yönelik tek kişilik hücre cezasının da sorunlardan biri olduğu, ayrıca gazeteci Nedim Türfent örneğinde olduğu gibi işkence altında alındığı iddia edilen ifadenin de kanıt olarak mahkemeye sunulabildiği belirtildi.
Cumhuriyet gazetesi, Ahmet ve Mehmet Altan ile Nazlı Ilıcak davalarına da değinilen raporda, “Bu davaların Türkiye’de hukukun üstünlüğünün neredeyse tamamen çöktüğünü gösterdiği” kaydedildi.
‘Cezasızlık iklimi hakim’
Rapora göre Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin 32’sinde geçen yıl gazetecilere yönelik toplam 140 saldırı vakası bildirildi.
Aralarında Türkiye, Rusya, çeşitli Balkan ülkeleri ve Azerbaycan’ın da bulunduğu birçok ülkede gazetecilere yönelik saldırılar konusunda bir “cezasızlık ikliminin” sürdüğü vurgulanan raporda, yetersiz soruşturmalar nedeniyle 90’lı yıllardan bu yana 17 gazeteci cinayetinin aydınlatılamadığı kaydedildi.
Rapora göre Türkiye’de basına yönelik baskılar arasında; Kararnamelerde basın organlarının yasaklanması ya da kapatılması, internet sitelerinin ulusal çıkarlara dayandırılan nedenlerle bloke edilmesi ve yabancı sermayeli basın kuruluşlarının “yabancı ajanlar” şeklinde lanse edilmesi de yer alıyor.
Ayrıca bu tür uygulamaların, Türkiye dahil 8 Avrupa Konseyi ülkesinde görüldüğü kaydedildi.
‘Basın özgürlüğü Soğuk Savaş’tan beri en kırılgan döneminde’
Avrupa Konseyi’nin raporunda, “Avrupa’da basın özgürlüğü Soğuk Savaş’ın bitiminden beri hiç olmadığı kadar kırılgan” ifadesi de yer aldı.
Raporda 2018 yılında, Slovakya’da gazeteci Jan Kuciak’ın, Türkiye’de de Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü, Bulgaristan’da Viktoria Marinova ve Rusya’da Maksim Borodin isimli iki gazetecinin de şüpheli şekilde yaşamını yitirdiği ifade edildi.
Uluslararası Basın Enstitüsü’nden Türkiye raporu: Hükümet medyanın yüzde 95’ini etkisi altına aldı
Bu haber BBC ve DW Türkçe’den derlenmiştir.
PAYLAŞ: