Ana SayfaDünyaAvrupa’da yükselen sağ: Avusturya mültecilere ‘sokağa çıkma yasağı’ getiriyor

Avrupa’da yükselen sağ: Avusturya mültecilere ‘sokağa çıkma yasağı’ getiriyor

HABER MERKEZİ – Avusturya’da hükümet, iltica başvurusunda bulunmuş mültecilerin kaldığı merkezlerde belirli saatler arasında sokağa çıkma yasağı getirme hazırlığında.

Avusturya’da hükümet, iltica başvurusunda bulunmuş mültecilerin kaldığı merkezlerde sokağa çıkma yasağı koymaya hazırlanıyor.

Söz konusu teklifin Meclis’te üçte ikilik çoğunluğunun desteğini alması durumunda, yasağın konması için mahkeme kararına ihtiyaç duyulmayacağı belirtiliyor.

Ancak bunun için hükümeti kuran koalisyonun muhalefetten de destek alması gerekiyor.

Yasak neleri içeriyor?

Sokağa çıkma yasağını duyuran isim İçişleri Bakanı Herbert Kickl oldu.

Aşırı sağcı FPÖ’den (Freiheitliche Partei Österreich / Avusturya Özgürlük Partisi) olan Kickl’ın açıklamasına göre ‘topluma tehdit’ olarak görülen mülteciler ‘güvenli gözaltı merkezleri’ adı verilen yerlere alınacak. Buradaki mülteciler, saat 22.00 ila 06.00 arasında söz konusu merkezlerden ayrılamayacak.

Yine Kickl’ın açıklamasına göre yasağın uygulanacağı merkezlerde yaşamak istemeyenler, ‘dışarıda çok az gezebilecekleri’ yerlere götürülecek.

Kickl ayrıca ülkeye giriş yapmış ve iltica başvurusunda bulunan kişilerin kaldığı “kabul merkezleri”nin isminin “gidiş merkezi” olarak değiştirileceğini söyledi.

Başbakan Sebastian Kurz de ayrımcılık ve hak ihlali konusundaki eleştirileri reddederek, yasağa destek verdi.

Kurz’a göre “Kötümser düşünmeye gerek yok.”

Avrupa’da yükselen aşırı sağ

Avrupa’da aşırı sağ hızla yükselirken, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’un başını çektiği FPÖ gündemine mülteci karşıtlığını alan partilerden.

2017 yılındaki seçimlerle başbakanlığa gelen Sebastian Kurz, göçmen ve mültecilere yönelik siyaseti sertleştirmek isteyen söylemiyle ön plana çıkıyor.

Öte yandan diğer Avrupa ülkelerinde de mülteci karşıtlığıyla bilinen partiler desteğini artırıyor.

2015’te Danimarka’da düzenlenen seçimlerde aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi oyların yüzde 21’ini alırken, Almanya’da da 2017 yılındaki seçimlerde aşırı sağcı mülteci ve yabancı karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oyların yüzde 12’sini kazandı.

Ayrıca İsveç’te 2018 yılında düzenlenen seçimlerde aşırı sağcı Demokratlar Partisi (SD) oy oranını yüzde 20’lere yaklaştırırken, Macaristan’da ayrımcı söylemleri ve yönetimiyle tanınan Viktor Orban bir kez daha başbakanlık görevine geldi.


Gazete Karınca