Ana SayfaEğitim‘Barış imzacısı’ akademisyene ertelemeli hapis ve ‘şehit ailesini ziyaret cezası’

‘Barış imzacısı’ akademisyene ertelemeli hapis ve ‘şehit ailesini ziyaret cezası’

HABER MERKEZİ – ‘Barış imzacısı’ akademisyen Gülsün Güvenli 1 yıl 3 ay hapis cezası çarptırıldı. Cezayı erteleyen mahkeme ayrıca Güvenli’ye ‘şehit ailesini ziyaret etme cezası’ verdi.

“Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attığı için “örgüt propagandası” yapmakla suçlanan akademisyen Dr. Gülsün Güvenli’nin karar duruşması dün (12 Şubat) 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Esas hakkında son savunmasını yapan Güvenli suçlu olmadığını ve Anayasal hakkı olan ifade özgürlüğünü kullandığını söyledi.

Hakimin “Pişman mısın?” sorusu üzerine Güvenli, “Pişman olmak için suç kastının olması gerekir. Ortada bir suç yok” diye yanıt verdi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Güvenli’ye 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, hükmün açıklamasını geri bırakılmasına karar verdi.

bianet’in haberine göre ayrıca mahkeme, Güvenli’nin bir ‘şehit ailesini ziyaret etmesi’ hükmünü de getirdi.

Kararda, “5 Ağustos 2015 tarihinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde silahlı saldırı sonucu PKK tarafından şehit edilen komiser Ahmet Çamur’un eşi Gökçen Çamur ve ailesine başsağlığı ve taziye ziyaretinde bulunmakla yükümlü tutulmasına, kararın infazının takibinin Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğünce yerine getirilmesine karar verildi” denildi.

Kararın açıklanmasının ardından Güvenli, “Onur duyarım. Ben bütün ölümlere karşıyım. Bildiriyi de bu amaçla imzaladım” dedi.

Diken’e konuşan Güvenli’nin avukatı Tüten Ateş ise, “Bence böyle bir yükümlülüğe hükmetmek her şeyden önce ölenin ailesine haksızlık. Dört yıl önce şehit olmuş kişinin ailesinin acısını yeniden hatırlatır. Ayrıca taziye ziyaretinin bir ceza olarak algılanması da son derece yanlış ve sağduyusuz. Ayrıca kin ve nefret duygularını tetikleme ihtimali yaratan bir durum. İtiraz hakkımızı kullanacağız” dedi.

Ne olmuştu?

10 Mart 2016’da 1100’ün üzerinde akademisyen Kürt illerindeki yasak ve şiddete son verme ile müzakereleri başlatma çağrısının yer aldığı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini kamuoyu ile paylaştı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212’yi buldu.

Bildirinin ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akademisyenleri hedef aldı, “Aydın falan değilsiniz, karanlık ve cahilsiniz” dedi.

Bunun üzerine imzacı akademisyenler hakkında tutuklamalara varan baskıların startı verildi.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

12 Ocak itibarıyla 5 Aralık 2017’den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 473 oldu. 89 akademisyen 1’er yıl 3’er ay, dört akademisyen 1’er yıl 6’şar ay; bir akademisyen ise 2 yıl 3 ay; iki akademisyen 2 yıl 6 ay; bir akademisyen 2 yıl 1 ay; bir akademisyen 3 yıl hapis cezasına mahkum oldu.

Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Zübeyde Füsun Üstel,  Ayşe Erzan, Nesrin Sungur Çakmak, Özdemir Aktan, Şebnem Korur Fincancı, Lütfiye Bozdağ  ve Yonca Demir’in cezaları ertelenmedi.