Ana SayfaGüncelBir komünist ütopya anlatısı: “Andromeda Nebulası”

Bir komünist ütopya anlatısı: “Andromeda Nebulası”

HABER MERKEZİ – Sovyetler’de bilimkurgunun öncülerinden Ivan Yefremov’un “Andromeda Nebulası” isimli romanı İthaki Yayınları’ndan çıktı. İlk modern Sovyet bilimkurgusu olarak bilinen roman aynı zamanda bir komünist ütopya anlatısı.

Sovyet yazar Ivan Yefremov’un 1957 yılında kaleme aldığı “Andromeda Nebulası” isimli kitap İthaki Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı.

Bilimkurgu türündeki romanın çevirisi Hazal Yalın’a ait.

Bir komünist ütopya anlatısı

Bir bilim insanı da olan Ivan Yefremov’un bu kitabı, teknolojik gelişmelerden ziyade sosyolojik ve felsefi konulara ağırlık vermesi nedeniyle ilk modern Sovyet bilimkurgusu olarak biliniyor.

Başta Strugatski Kardeşler olmak üzere birçok Sovyet yazara ilham veren Yefremov’un “Andromeda Nebulası” isimli romanı, kimsenin aç kalmadığı, yoksullun yok olduğu, sınıf ayrımının ortadan kalktığı, insanların potansiyellerinin zirvelerine ulaşmak için tüm imkânlara sahip oldukları bir komünist ütopya anlatısı aynı zamanda.

“Andromeda Nebulası”, zamanın bilimsel gelişmelerini sonuna kadar kullanmakla kalmayıp geleceğin toplumları hakkında çağdaşı bilimkurguların ötesine geçmeye çalışırken, macera dolu bir hikâye anlatmayı da ihmal etmiyor.

Previous post
Kürt Film Festivali Mart'ta ilk kez İstanbul'da
Next post
"Hak esaslı siyasetin yapıldığı yerde kadının önü açılıyor"