Ana SayfaDünyaBM’den Gazze raporu: İsrail’in 189 Filistinliyi öldürmesi savaş suçu sayılabilir

BM’den Gazze raporu: İsrail’in 189 Filistinliyi öldürmesi savaş suçu sayılabilir

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nde yapılan soruşturmada, 30 Mart 2018 tarihinden itibaren Gazze’de yapılan protesto gösterilerinde İsrail askerlerinin 189 Filistinliyi öldürmesinin ‘savaş suçu’ sayılabileceği vurgulandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin kabul etmesiyle Gazze’deki protestoları araştırmak için geçtiğimiz yıl Mayıs ayında kurulan bağımsız komisyonun raporu, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Raporda, 30 Mart ila 31 Aralık 2018 tarihleri arasında Gazze’deki protestoculara saldıran İsrail askerlerinin 189 Filistinliyi öldürüp, binlercesini yaralayarak ‘savaş suçu’ ve ‘insanlığa karşı suç’ işlemiş olabileceği belirtildi.

Ayrıca komisyon, Gazze’de protesto düzenleyen Filistinlilerin öldürülmesinden sorumlu olanların kimlikleriyle ilgili gizli bilgilere sahip olduğunu duyurdu. Açıklamaya göre bu kişiler arasında keskin nişancılar ve komutanlar da var.

Komisyon, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in raporun bulgularını BM’ye bağlı Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile paylaşması gerektiğini belirtti.

BM soruşturmacılarının raporunda şu vurguya yer verildi:

“İsrail güvenlik güçleri, başkalarını hiçbir şekilde öldürme ya da ciddi anlamda yaralama ihtimali göstermeyen Filistinli göstericileri öldürmüş veya sakat bırakmıştır. Filistinli göstericiler (doğrudan) düşmanca bir tutum da sergilememiştir.”

Öte yandan raporda, İsrail askerlerinin Filistinli çocukları öldürmesinin ‘hiçbir gerekçesi olamayacağının’ altı çizildi.

İsrail’den ilk açıklama

İsrail tarafıysa BM’nin rapordaki bulgularını reddederken olayı “tuhaf bir tiyatro’ olarak yorumladı.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, “BM İnsan Hakları Konseyi başka bir düşman ve İsrail devletine karşı uydurma bir rapor yarattı. Hiç kimse İsrail’in şiddetli saldırılara karşı sınır ve vatandaşlarını koruma zorunluluğunu inkar edemez” dedi.

Neler oluyor?

Filistinliler, 1976’da topraklarına el konulmasını protesto eden altı Filistinlinin öldürülmesinin yıl dönümü olan 30 Mart 2018 tarihinden itibaren Cuma günleri protesto gösterileri düzenliyor.

Bu yürüyüşlerdeki Filistinli protestocuları ise İsrail askerleri hedef alıyor. BM’nin açıkladığı rakamlara göre saldırılar sonucu 30 Mart tarihinden itibaren en az 189 Filistinli öldürüldü, binlercesi de yaralandı.

“Büyük Geri Dönüş Yürüyüşü” adı verilen protesto gösterilerinde hayatını kaybedenler ve yaralananlar arasında çocuklar ve gazeteciler de bulunuyor.


Gazete Karınca, Haaretz, NTV, Sputnik



Önceki Haber
Mahkeme şiddete uğrayan kadından ruh sağlığı raporu istedi, erkek tutuklanmadı
Sonraki Haber
HDP’den ‘kayyum raporu’: Belediyeler borç batağına itildi