Ana SayfaCezaevleriDiyarbakır Barosu’ndan Adalet Bakanı’na açık mektup: Öcalan’la görüşmeye hazırız

Diyarbakır Barosu’ndan Adalet Bakanı’na açık mektup: Öcalan’la görüşmeye hazırız

HABER MERKEZİ – Leyla Güven ve cezaevlerindeki 300’ü aşkın tutuklunun sürdürdüğü açlık grevlerine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e açık mektup yazan Diyarbakır Barosu, bu süreçte can kaybı yaşanmaması ve sosyal krizlerin önlenmesi için Abdullah Öcalan’la görüşmeye hazır olduklarını vurguladı.

Diyarbakır Barosu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven ile cezaevlerinde sürdürülen açlık grevi eylemlerine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e açık mektup kaleme aldı.

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu adına Baro Başkanı Av. Cihan Aydın tarafından kaleme alınan mektupta, Güven tarafından başlatılan eylemin gittikçe yaygınlaştığı ve bugün itibariyle birçok cezaevinde 300’ü aşkın tutuklunun açlık grevinde olduğu hatırlatıldı.

Açlık grevinin 99’uncu gününde olan Leyla Güven’in sağlık durumunun gittikçe ağırlaşmakta olduğu ifade edilen mektupta, “Güven’in dün ani olarak fenalaşması ve hastaneye kaldırılması, hayati riske işaret etmektedir” denildi.

Diyarbakır Barosu’nun her koşulda yaşam hakkını savunduğunun vurgulandığı mektupta, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Temmuz 2011’den bu yana avukatlarıyla görüştürülmediği, Ekim 2014’den beri kardeşi Mehmet Öcalan ile sadece iki defa görüştürüldüğü anımsatılarak, “Dolaysıyla İmralı’da bulunan Öcalan ve üç mahpusun, yasadan kaynaklı aile ve avukat görüşü haklarından yararlandırılmadıkları kamuoyunun malumudur” diye belirtildi.

“Öcalan ile görüşebiliriz”

Öcalan’ın avukat-müvekkil görüşme hakkı ile aile bireyleriyle düzenli bir şekilde görüşme hakkının tanınması gerektiği belirtilen mektupta son olarak şu çağrıda bulunuldu:

“Sayın Adalet Bakanı,

“Bu sürecin herhangi bir can kaybı yaşanmadan sonlandırılması, geçmiş yıllarda da tecrübe ettiğimiz üzere muhtemel daha büyük sosyal krizlerin önlenmesi için koşullarının sağlanması durumunda, Diyarbakır Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu olarak; Abdullah Öcalan ile görüşebileceğimizi belirtmek isteriz.

“Amacımız açlık grevlerini desteklemek ya da ölümü kutsamak değil, aksine yaşam hakkını korumak ve toplumsal barışa kapı aralamaktır. Bu samimiyete ve birikime sahip olan Diyarbakır Barosu, bir kez daha barışı denemenin, halklarımızın yararına olduğuna inanmaktadır. Bu nedenle tüm risklere rağmen, Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu olarak bu ağır sorumluluğu almaya adayız ve hazırız. Saygılarımızla.”


Diyarbakır Barosu’nun açık mektubunun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

Açlık grevcilerinin talepleri neler?

Güven ve cezaevlerindeki tutuklular, Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak Güven ve tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
Adana'da müzenin duvarı çöktü: Bir işçi yaşamını yitirdi, yedi yaralı var
Next post
HDP'li iki vekile hapis cezası