Ana SayfaToplumsal CinsiyetDiyarbakır’daki 8 Mart etkinlikleri kadın pazarında başlayacak

Diyarbakır’daki 8 Mart etkinlikleri kadın pazarında başlayacak

HABER MERKEZİ – Dicle Amed Kadın Platformu’ndan Bahar Yıldırım, 8 Mart etkinliklerine Bağlar’daki kadın pazarcıları ziyaret ederek başlayacaklarını duyurdu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne sayılı günler kalırken, kadın örgütleri de 8 Mart programlarını açıklamaya devam ediyor.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) bileşenlerinden KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bahar Yıldırım farklı kurumlardan kadınlarla bir araya gelerek ortak 8 Mart etkinlikleri planladıklarını ve buna ilişkin hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi.

MA’dan Esra Solin Dal’a konuşan Yıldırım, kadına yönelik cinsiyetçi politikaların hayat geçirilmesiyle birlikte kadın kazanımlarına ciddi saldırılar olduğunu hatırlatarak, 8 Mart’ın bu açıdan önemine işaret etti.

Etkinlikler kadın pazarcılarla başlayacak

Yıldırım, 8 Mart etkinliklerinin startını yıllardır Bağlar’da faaliyet gösteren, sadece kadınların oluşturduğu ilk resmi pazar olma özelliği taşıyan ‘Jiyan’da kadın pazarcıları ziyaret ederek vereceklerini dile getirdi.

“1-8 Mart tarihleri arasında paneller, tiyatro, fotoğraf, sergi, söyleşi, tutsak kadınlara kart gönderimi ve kadınların çalışma alanlarında ziyaret edilmesi gibi etkinliklerimiz olacak.”

Dünya genelindeki kadın grevi

Dünya genelinde neredeyse her sene çağrısı yapılan kadın grevine de değinen Yıldırım, “Biz de Türkiye’de bütün kadınların katılacağı dünya kadın grevi çağrısına katılmak istiyoruz” dedi ve ekledi:

“Bazı ülkeler toplu olarak yaptılar bu açıklamaları, biz de artık sendikalardan doğru 8 Mart Cuma günü, kadınları bütün rollerinden, dayatılmış kimliklerinden, iş alanların hepsinden sıyrılarak greve çağırıyoruz. Kadınların buna ihtiyacı var. Umarın bu çağrı Türkiye’de karşılığını bulur. Yine biz DAKAP’lı kadınlar, 8 Mart günü bir miting düzenleyeceğiz.”

Leyla Güven ve açlık grevleri

Yıldırım, DAKAP olarak HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven şahsında tecride karşı başlatılan açlık grevine karşı duyarsız kalmayacaklarını da vurguladı.

“Leyla Güven’in hem kadın olması hem Türkiye’nin kendi yasalarını işletmemesi yüzünden büyük bir direnişte olması hepimiz için esef vericidir. Bu ülkede şu anda demokratik haklardan ve hukuktan bahsedilemez. Açlık grevleri gibi ölümcül ve insanların yaşam haklarını elinden alan bir süreç mevcut. Biz kadınların Türkiye’de uygulanan hak ihlallerine karşı sessiz durmayacağız.”


8 Mart: Ankara ve İstanbul’da kadınlar alanlarda olacak

‘Jiyan’ kadın pazarında nöbet: Alanımızı erkeklere bırakmayacağız