Ana SayfaGüncelErdoğan MİT’in Şam’la görüştüğünü söyledi, aklındaki ‘güvenli bölge’yi anlattı

Erdoğan MİT’in Şam’la görüştüğünü söyledi, aklındaki ‘güvenli bölge’yi anlattı

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’de ‘güvenli bölge’ ve Şam yönetimi ile görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. “Suriye ile alt düzeyde dış politika yürütüyoruz” diyen Erdoğan, bu görüşmeleri MİT’in yürüttüğüne işaret etti. Ayrıca Kobani’den Kamişlo’ya, buradan da doğuya doğru giden hattı ‘güvenli bölge’ olarak ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Koalisyon’a güvenemeyiz, buralar Türkiye’ye teslim edilmeli” dedi.

Kuzey Suriye’ye operasyon gündemdeyken AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ile “alt düzeyde” dış politika yürüttüklerini söyledi.

TRT’ye konuşan Erdoğan, istihbarat örgütlerinin “Liderler ne yapıyorsa biz de onu yaparız” havasında olamayacağını belirterek, liderlerin birçok yerde devreden çıkabildiğini ama kendi istihbarat örgütünü ilişkileri sürdürmesi bakımından kullandığını ifade etti.

Erdoğan bu sözleri ile Milli İstihbarat Teşkilatı’nın bir takım görüşmeler yürüttüğüne işaret ederken, bu görüşmeleri onayladığını ifade etmiş oldu.

Cumhurbaşkanı, Suriye görüşmeleri kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 14 Şubat’ta Soçi’de bir araya geleceklerini de kaydetti.

‘Güvenli bölge’ konusu: “Koalisyon’a güvenemeyiz”

Cumhurbaşkanı ayrıca “güvenli bölge” konusuna ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Kendilerinin Kobani’den Kamişlo ve doğuya doğru giden hattı “güvenli bölge” olarak ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Bazılara bunu ‘tampon bölge’ olarak da değerlendiriyor. Bunun ortalama derinlikleri, Sayın Trump’ın da ifade ettiği gibi 30-32 kilometre. Bu bazı yerlerde biraz fazla, bazı yerlerde daha az olabiliyor” dedi.

Cerablus’tan Irak’a kadar olan bölgenin Türkiye’ye verilmesi gerektiğini savunan Erdoğan, buraların denetiminin Koalisyon güçlerinde olması yönünde beyanlar olduğunu hatırlatarak da “Koalisyon güçlerine güvenemeyiz. Geçmişteki tecrübelerimiz bunu teyit ediyor” diye konuştu.

“Ne senin burayı güvence altına alacak askerin var ne de lojistik olarak bu kadar imkanın var. Bu konuda samimiyseniz, biz madem NATO’da beraberiz, stratejik ortağız o zaman bu desteğe lojistik olarak bize siz vereceksiniz, tampon bölge dediğimiz burayı Türkiye’ye teslim edeceksiniz. Buranın güvenliğini zaten sağlarız. Güvenli bölgeyi de tampon bölgeyi de sizlerle beraber yönetiriz. Ama biz koalisyon güçlerine burayı terk edemeyiz. Çünkü bizim kendimizi güvende hissetmemiz lazım.”

Previous post
ABD'den Venezuela’ya asker gönderme sinyali
Next post
'Yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunamıyor, hasta kayıpları yaşanabilir'