Ana SayfaDünyaErdoğan-Putin görüşmesi: “Güvenli bölge için Şam’ın onayı şart”

Erdoğan-Putin görüşmesi: “Güvenli bölge için Şam’ın onayı şart”

HABER MERKEZİ – Türkiye, Rusya ve İran liderlerinin Soçi’de Suriye gündemiyle yapacağı üçlü zirve öncesi taraflar ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşen Erdoğan, Suriye’de kurulması gündemde olan ‘güvenli bölge’ye ilişkin Rusya ile eşgüdüm halinde hareket etmeyi arzuladıklarını belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise ‘güvenli bölge’ için Şam yönetiminin rızasını şart koştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bugün Suriye gündemli üçlü zirvede bir araya gelecek.

Tarafların katılımıyla dördüncü kez düzenlecek Soçi’deki üçlü zirve öncesinde liderler ikili temaslarda bulundu.

Erdoğan, önce Ruhani ile bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdi, ardından Putin ile bir araya geldi.

Erdoğan-Putin görüşmesi

İlk bölümü basına açık gerçekleştirilen görüşmede ilk konuşan Rusya Devlet Başkanı Putin oldu.

Putin, bu zirveyle beraber Suriyeliler arasında diyalog sağlanması amacıyla gösterilen siyasi ve diplomatik çabalar kapsamında yeni bir itici güç sağlayabileceklerine inandığını söyledi.

Erdoğan ile birlikte Suriye konusunda ‘çok büyük bir yol’ kat ettiklerini dile getiren Putin, “Tüm problemler hala çözülmüş değil, fakat aynı şekilde aktif, iyi koordine edilmiş ve uyumlu bir biçimde çalışmaya devam edersek ve uzlaşma arayışını sürdürürsek, o zaman kuşkusuz ki bizi başarı bekler” dedi.

Ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise “PYD ve YPG Münbiç’ten ve Fırat’ın doğusundan temizlenmeden Suriye’nin toprak bütünlüğü sağlanamaz” sözlerini kaydetti.

ABD’nin Suriye’den çekilmesiyle gündeme yeniden gelen ‘güvenli bölge’ konusunda ise ABD ile görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Erdoğan, “Bu fikre Rusya’nın da olumlu yaklaşmasından memnuniyet duyuyoruz. Rusya ile eşgüdüm halinde hareket etmeyi arzu ediyoruz” diye konuştu.

Erdoğan ayrıca İdlib’e de değinirken, Ankara’nın Rusya’dan beklentisini ‘varılan anlayışa devam edilmesi’ olarak belirtti.

Rusya’dan ‘güvenli bölge’ için Esad şartı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova ise Putin-Erdoğan görüşmesi öncesi, Türkiye’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rızası olmadan ülke içinde ‘güvenli bölge’ oluşturamayacağını söyledi.

Zaharova, “Egemen bir ülkenin, özellikle Suriye’nin kendi toprakları içinde, üçüncü bir ülkenin yetkisiyle hareket edecek bir askeri birliğin varlığına, doğrudan Şam tarafından karar verilmelidir” dedi ve ekledi: “Bu bizim temel duruşumuzdur.”


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yazar Hamide Yiğit'e bir ceza daha
Sonraki Haber
Kaldığı yerden devam: ‘Breaking Bad’ filmi Netflix’ten yayınlanacak