Ana SayfaGüncelFikret Başkaya’ya ‘örgüt propagandası’ndan dava

Fikret Başkaya’ya ‘örgüt propagandası’ndan dava

HABER MERKEZİ – Yazar Fikret Başkaya’ya yazdığı bir yazıdan dolayı ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı iddiasıyla dava açıldı.

Özgür Üniversite’nin bağlı olduğu Türkiye ve Orta-Doğu Forumu Vakfı Başkanı ve kurucusu, yazar Fikret Başkaya’ya “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla dava açıldı.

Başkaya’ya açılan davada suçlama konusu ise 7 Kasım 2016 tarihinde ozguruniversite.org sayfasında yayınlanan “Asıl Terör Devlet Terörüdür” başlıklı yazısı.

Davanın ilk duruşması, Ankara 21. Ağır Ceza Mahkemesinde 21 Mart 2019, saat 09.30’da görülecek.

Özgür Üniversite’den konuya dair yapılan açıklamada, Fikret Başkaya için “hayatı boyunca ifade özgürlüğünün ve özgür düşüncenin yorulmaz bir savunucusu olmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“Fikret Başkaya hocanın yazısında, terör örgütü propagandası “keşfetmek”, mesnetsiz olduğu gibi, söz konusu yazının dava konusu yapılması da kabul edilebilir değildir.

“Bu tutum özgür düşüncenin ve ifade özgürlüğünün inkârıdır. Ve ifade özgürlüğünü, özgür düşünceyi, özgür tartışmayı yasaklayan bir rejim, bir sosyal sistem önünü göremez, yolunu bulamaz, çürür ve çöker…

“Açılan davanın ilk duruşması 21 Mart 2019 Perşembe günü saat 09.30’da Ankara 21’inci Ağır Ceza Mahkemesinde yapılacaktır. Özgür Üniversite olarak, ifade (düşünce) özgürlüğünü önemseyen herkesi, hocamızla dayanışmaya çağırıyoruz.

“Unutmamak gerekir ki, ‘özgürlük farklı düşünenin, başkasının özgürlüğüdür.’”

Fikret Başkaya hakkında

Başkaya Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümünden mezun oldu. Doktora için gittiği Fransa’nın Paris (Sorbonne) ve Poitiers üniversitelerinde, emperyalizm, kolonyalizm, ‘azgelişmişlik’, kalkınma ve kapitalizmden sosyalizme geçiş temaları üzerine çalışmalar yaptı.

1979 yılında Akademik kariyere geçen Başkaya, Abant İzzet Baysal Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi iken yazdığı Paradigmanın İflası (1991) adlı kitabından yargılandı, 20 ay hapis ve para cezasına çarptırıldı ve üniversiteden kovuldu.

Haziran 1995’te Haymana Cezaevi’nden tahliye olduktan sonra Türkiye ve Orta-Doğu Forumu Vakfı’nı kurdu. Kurucularından olduğu Özgür Üniversite’yi, bu vakfın çatısı altına aldı.

1999’da yazdığı bir makaleden de 15 ay hapis ve para cezasına çarptırıldı. 27 Haziran 2002’de Kalecik Cezaevi’nden tahliye oldu.

Çok sayıda kitap ve makalenin yazarı olan Başkaya, Fransızca ve İngilizceden çok sayıda kitabın çevirisini ve onlarca kitabın da editörlüğünü yaptı. Özgür Üniversite’nin başkanlığını yapmakta ve orada dersler vermekte.

Previous post
Yorgos Lanthimos’un sıradaki projesi: "Pop. 1280"
Next post
İdil Kültür Merkezi'ne baskın