Ana SayfaManşetGalatasaray Meydanı 23 haftadır yasaklı: “Orası bizim mezar yerimiz”

Galatasaray Meydanı 23 haftadır yasaklı: “Orası bizim mezar yerimiz”

HABER MERKEZİ – 700. haftadan bu yana oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, yasaklanan meydanın kendileri için “mezar yeri” olduğunu belirterek “annelerin yükselen sesinin ülkede kayıpların önünü kestiğini” hatırlattı. Eren, bugün yasaklanan meydanda suç işleten ve suç işleyenleri isim vererek söylediklerini belirterek, “Hak ve adalet arayışı bizim yaşama sebebimiz” dedi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın kayıplarının akıbetinin açığa çıkarılıp faillerin yargılanması talebiyle her hafta Galatasaray Meydanı’nda düzenledikleri oturma eylemi 700. haftadan bu yana yasaklı.

25 Ağustos 2018’de 700. hafta oturması İçişleri Bakanlığı’nın Galatasaray Meydanı’nı yasaklamasıyla yapılamazken, o tarihten bu yana Cumartesi açıklamaları İnsan Hakları Derneği’nin Taksim’deki binasının önünde yapılıyor.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın savunuculuk ve protesto hakkına dönük bu engellemeyi meydanın eylemcilerinden, 39 yıl önce zorla kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren değerlendirdi.

webiz’deki Haklıyız programında Af Örgütü’nden Beril Eski’ye konuşan Eren, kardeşi Hayrettin Eren’in zorla kaybedilişini hatırlatarak, “1980 yılından bu yana yaşadığımız bir acı var” dedi.

“Biz hep bir umutla yıllarımızı geçirdik. Hastanelerde, cezaevlerinde aradık, basın yoluyla duyurmaya çalıştık. Hukuk hiç işlemedi Hayrettin Eren için. Hayrettin Eren için Türkiye Cumhuriyeti’nde kesinlikle hukuk çalışmadı.

“Kayıp aileleri kendilerini hep yalnız hissettiler. Yan yana geldiğimizde umutlarımız daha da büyüdü. Annelerin yükselen sesi ülkede kayıpların önünü de kesmiş oldu.”

Bugün, Galatasaray’daki eylemlerine dönük yasağa dikkat çeken Eren, “Galatasaray Meydanı bizim mezar yerimiz” diyerek yasaklı eylem alanlarının kendileri için önemine vurgu yaptı.

“Hayrettin Eren’e ne olduğu açıklanamayacak bir şey değil. Sorumluların yargılanmasını ve bizimle yüzleşmesini istiyoruz. Eğer demokrasiyi savunuyorsanız her hafta açıklanan ve suç işlediğini söylediğimiz insanların soruşturulması gerekiyordu.

“Bizim tamamlanmamış bir yasımız var. Ben abimin nerede olduğunu bilmek istiyorum. Bizim mezarlarımız yok. Ve böyle yüzlerce insan var. Galatasaray Meydanı bizim mezar yerimiz. Biz meydanda kayıplarımızla buluşuyoruz.

“Bu ülkede suç işleten ve suç işleyenleri söylüyoruz. İsim veriyoruz. Ben abimin faili olarak Mehmet Ağar’ı görüyorum.

“Bizim yaptığımız eylem dünyada uzun soluklu ikinci eylem. Sevdiklerimizin, yakınlarımızın hakları için sesimizi çıkarıyoruz. Hak ve adalet arayışı bizim yaşama sebebimiz oldu.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Twitter

Facebook

Youtube