Ana SayfaGüncelHDP’den ‘kayyum raporu’: Belediyeler borç batağına itildi

HDP’den ‘kayyum raporu’: Belediyeler borç batağına itildi

HABER MERKEZİ – HDP, kayyum atanan belediyelerin öncesi ve sonrasını il il verilerle derleyerek hazırladığı “Kayyım Raporu”nu paylaştı. Raporda, belediyelerin karakollara dönüştürüldüğü, çalışanların ihraç edildiği, Kürtçe olan isimlerin değiştirildiği ve birçok kurumun kapatıldığı kaydedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerine atanan kayyumlarla ilgili hazırladığı raporu, 31 Mart yerel seçimlerine sayılı günler kala açıkladı.

Diyarbakır’da, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de katıldığı toplantıda açıklanan raporda, 1921 Anayasası’nda yer alan “Adem-i merkeziyet” sistemi ile yerel yönetimlere tanınan özerkliklere dikkat çekildi ve Cumhuriyet’in kuruluşu ardından bunun reddedilerek yerine “Merkezi devlet inşası” geldiği işaret edildi.

Raporda, müzakere sürecinin sonlandırılmasının ardından Kürt kentlerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları sonucunda kentlerin yıkıma uğradığı ve yaşanan çatışmalar sonucunda 368’i sivil 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiği ve 400 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığı belirtildi.

OHAL kapsamında çıkarılan 674 Sayılı KHK ile Cumhurbaşkanı’na belediyelere kayyum atama, valilere ise belediyelerin taşınır mallarına el koyma ve çalışanlarını görevden uzaklaştırma yetkisi verildiği hatırlatılan raporda, kayyum atamalarının ‘ideolojik bir hamle’ olduğu ifade edildi.

“Batı’da görevden alınan belediye başkanlarının yerine yine meclis içinden seçilmiş bir kişi atanırken, Kürdistan coğrafyasında görevden alınan belediye eşbaşkanlarının yerine vali ve kaymakamlar doğrudan devletin yerellerdeki temsilcisi olarak atanmışlardır.”

Kayyumdan sonra: Belediyeler borç batağına itildi

Raporda, kayyumlar sonrası belediyelerin taşınmaz mülklerinin satıldığı ve sadece 2 yılda belediyelerin yine borç batağı içine itildiği vurgulandı.

“Kayyumların en önemli diğer pratikleri ise asimilasyon ve hafıza kırımıdır. İşgal eder gibi büyük bir polis gücüyle girdikleri belediyelerde ilk işleri çok dilli belediye tabelalarını indirmek olmuştur. Belediye binaları karakollara çevrilmiş, Kürtlerin pek çok tarihsel ve kültürel değerine ve hafıza mekânlarına çeşitli saldırılar gerçekleştirilmiştir.”

HDP, bu raporu için “Kürt halkının kazanımlarından biri olan belediyelerde inşa edilmeye çalışılan ‘Kayyım Rejimi’ni anlatmaktadır” ifadelerini de kullandı.

“‘Kayyım Rejimi’ ifadesi, kayyımların, belediye yetkilerini önemli oranda aşan yetkilerle donatılarak, ortak bir amaç çerçevesinde ve planlarını sistemli bir şekilde hayata geçirmeleri nedeniyle kullanılmıştır.”

Raporun devamında DBP’li 102 belediyede uygulanan “Demokratik, Ekolojik, Kadın Özgürlükçü Yerel Yönetim” anlatılırken, son bölümde ise belediyelere atanan kayyumların politikaları sıralandı.


83 sayfalık raporun tamamına BURADAN bakabilirsiniz.



Önceki Haber
BM’den Gazze raporu: İsrail’in 189 Filistinliyi öldürmesi savaş suçu sayılabilir
Sonraki Haber
İstanbul’daki AB zirvesi: Bazı Avrupalı gazeteciler alınmadı, Albayrak “hukuk çerçevesinde” dedi