Ana SayfaGüncelHDP’li vekiller engellemelere rağmen “Leyla Güven onurumuzdur” diyerek yürüdü

HDP’li vekiller engellemelere rağmen “Leyla Güven onurumuzdur” diyerek yürüdü

HABER MERKEZİ – Devam eden açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla HDP’nin düzenleyeceği yürüyüşün polislerce engellenmesi üzerine HDP milletvekilleri Taksim Meydanı’nda oturma eylemi yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “İşte tecrit budur. Leyla Güven, 96 gündür bunu göstermeye çalışıyor” dedi. HDP’liler, ardından polisin engellemelerine rağmen İstiklal Caddesi’nde “Leyla Güven onurumuzdur” diyerek yürüdü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in ve 300’ü aşkın tutuklunun cezaevlerinde sürdürdüğü açlık grevi eylemine dikkat çekmek amacıyla HDP’nin düzenleyeceği yürüyüş öncesi Taksim Meydanı ablukaya alındı.

Meydana çok sayıda polis ve TOMA konuşlandırılırken, İstiklal Caddesi’ne çıkan sokaklara da yine yürüyüş nedeniyle TOMA ve çevik kuvvet polisleri yerleştirildi.

Vekillerin yürüyüşüne izin yok

Aralarında HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin bulunduğu HDP’li vekiller Taksim Meydanı’nın yanı başındaki Taxim Hill Otel’de bir araya geldi.

Burada gazetecilere kısa bir demeç veren Buldan, Galatasaray Meydanı’na yürüyeceklerini ve burada bir basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

Ardından yürümeye başlayan vekillere polisler engel oldu.

Polis amiri, HDP’li vekillere, Taksim ve çevresindeki eylem ve yürüyüşlere Ağustos 2018’den bu yana izin verilmediğini kaydederek, “Sizi yürütürsem şimdi ötekilere ayıp etmiş olurum” dedi.

HDP’nin Meclis Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise, dün Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) temel atma törenine katılan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan’ın İstiklal Caddesi’nde yürüyüp, yurttaşlara simit dağıttığını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanı olunca yasak yerine getirilmiyor mu?” diye sordu.

İstiklal Caddesi’nde yürüyüşlerine izin verilmeyen HDP’liler, ardından caddenin ters istikametinde AKM yönüne doğru yürümeye başladı.

Ancak vekillerin önü tekrar kesildi. Polis tarafından yapılan anonsta, HDP’lilerin dağılması istendi.

Temelli: İmralı’daki tecridin fotoğrafı budur

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, burada açıklamalarda bulundu. Temelli, “İmralı’daki tecridin fotoğrafını görmek istiyorsanız, o fotoğraf budur” dedi.

“Her hükümlünün aile ve avukatları ile görüşme hakkı vardır. Bu hakkın Sayın Öcalan’dan sakınılması büyük bir hukuksuzluktur. İmralı’daki tecridin fotoğrafını görmek istiyorsanız, o fotoğraf budur. Bu fotoğrafı bugün size sunmuş olduk. Taksim Meydanı’ndaki bu abluka ile yasa tanımazlık kendisini göstermiştir. İşte tecrit budur. Leyla Güven, 96 gündür bunu göstermeye çalıştı.”

Fotoğraf: MA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise, “İçişleri Bakanı hukuksuz bir şekilde milletvekillerinin gidişini engellemiştir. İnsan olmak ölümleri engellemektir. Bu şekilde bu ülkeyi yönetenler bilmelidir ki bizler haklı ve meşru taleplerimizi her zaman her yer de dile getirmeye çalışacağız” diye konuştu.

Yapılan bu açıklamalar sonrası HDP’liler Taksim Meydanı’nda oturma eylemine geçti.

HDP’liler İstiklal Caddesi’nde yürüdü

Yürüyüşün engellenmesini oturma eylemi ile protesto eden HDP’li vekiller, daha sonra Taksim Hill Otel’de bir araya geldi.

Bir süre bekledikten sonra otelden çıkıp İstiklal Caddesi’nde bir araya gelen bir grup vekil, “Leyla Güven onurumuzdur” sloganıyla Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Soylu ‘yürütmem’ demişti

İçişleri Bakanı Soylu, HDP’nin Leyla Güven ve cezaevlerindeki tutukluların sürdürdüğü açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla önce İstanbul’da, ardından da 15 kentten Diyarbakır’a yapmayı planladığı yürüyüşlere dair dün bir açıklama yapmıştı.

Soylu, HDP milletvekillerinin katılımıyla düzenlenecek yürüyüş için “Sizi yürüten adam değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Ne oluyor?

HDP Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, “Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için” başladığını duyurduğu açlık grevi eyleminin 96’ncı gününde.

Güven’in yanı sıra 300’ü aşkın tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

HDP, devam eden açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla milletvekillerinin katılımıyla bugün (11 Şubat) İstanbul’da Taksim Meydanı’ndan başlayıp Galatasaray Meydanı’nda sona erecek bir yürüyüş düzenleyeceğini duyurmuştu.

HDP’nin ayrıca “100. günde Leyla’ya, tecridi kırmaya” sloganıyla 15 Şubat’ta, 15 kentten Güven’in Diyarbakır’daki evine doğru yürüyüş başlatacağı bildirilmişti.


Mezopotamya Ajansı’ndan derlenmiştir.
Previous post
Haiti'de yolsuzluk karşıtı protestolar: En az dört kişi yaşamını yitirdi
Next post
Çevbir'den Yapı Kredi Yayınları'na açık mektup