Ana SayfaDünyaKeşmir krizi: Pakistan, Hindistan’a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu

Keşmir krizi: Pakistan, Hindistan’a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu

HABER MERKEZİ – Hindistan ve Pakistan arasında son haftalarda tırmanan Keşmir gerilimi krize dönüştü. Pakistan, Hindistan’a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü duyururken, bir pilotun alıkonulduğunu açıkladı. Hindistan’dan yapılan açıklamada ise bir uçağın düştüğü, bir sivil ve iki pilotun hayatını kaybettiği belirtildi, ancak uçağın düşme nedenine ilişkin bir bilgi verilmedi. Bu gelişmelerin ardından Pakistan, Hindistan’a diyalog çağrısında bulundu.

Keşmir’in Hindistan bölgesinde düzenlenen bombalı saldırının ardından Hindistan’a ait savaş uçaklarının Pakistan topraklarında düzenlediği hava saldırısıyla tırmanan gerilim iki ülke arasında krize dönüştü.

Pakistan, Hindistan’a savaş uçaklarını vurduğunu açıkladı.

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Pakistan hava sahasına girdiğini belirttiği Hindistan’a ait iki savaş uçağının düşürüldüğünü duyurdu.

Gafur ayrıca bir pilotun yakalandığını söyledi.

Harita: BBC

Hindistan’dan yapılan açıklamada ise bir savaş uçağının Seinagar bölgesinde düştüğü teyit edilmesine rağmen uçağın Pakistan’a ait savaş uçaklarının açtığı ateş sonucunda düştüğü iddiası doğrulanmadı.

Reuters haber ajansına konuşan Seinagar Emniyet yetkilisi, düşen uçaktaki iki pilotun yanı sıra bir de sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Pakistan Hava Kuvvetleri’ne ait üç savaş uçağının da, Hindistan hava sahasına girdiği ve Hindistan’a ait savaş uçaklarının önleme yaptığı belirtildi.

Sivil uçuşlar durduruldu

İki ülke arasındaki askeri çatışma sonrası Pakistan, hava sahasının tamamını kapadı.

İki ülke ayrıca çok sayıda kentte havaalanlarını kapatarak sivil uçuşları durdurdu.

Pakistan’dan diyalog çağrısı

Bu gelişmelerin ardından Pakistan Başbakanı İmran Han, Hindistan’ı sorunları diyalog yoluyla çözmeye davet ederek, sağduyunun hakim olması gerektiğini söyledi.

Han, ”Keşmir’deki intihar saldırısıyla ilgili Hindistan’la iş birliğine hazırız. İki tarafın elindeki silahlar göz önüne alındığında yanlış hesap riskine giremeyiz” diye konuştu.

Gerilim nasıl tırmandı?

Keşmir, Pakistan’ın bağımsızlığını kazanması ve bölgenin Hindistan ve Pakistan yönetimi arasında bölünmesinden bu yana gerilim kaynağı durumunda.

Keşmir’in bir bölümü Pakistan, diğer bölümü ise Hindistan kontrolünde bulunuyor.

İki ülke arasındaki gerçekleşen savaşlardan birinin neden olduğu Keşmir’deki gerilim ise 14 Şubat’taki bombalı saldırı sonrası tırmandı.

Keşmir’in Hindistan kontrolündeki bölümünde düzenlenen saldırıda 40’ı aşkın paramiliter hayatını kaybederken, saldırıyı Keşmir’in Pakistan topraklarında konuşlanan Ceyşi Muhammed isimli örgüt üstlendi.

Hindistan hükümeti saldırılardan Ceyşi Muhammed’i sorumlu tutmasına rağmen Pakistan’ı da örgütü engellememekle suçladı.

Bunun üzerine 26 Şubat tarihinde Hindistan Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçakları, Pakistan hava sahasına girerek Balakot bölgesine hava saldırısı düzenledi.

Hindistan, saldırı sonucu çok sayıda Ceyşi Muhammed’linin öldürüldüğünü açıklasa da Pakistan’a göre saldırıda can kaybı yaşanmadı.


Gazete Karınca, NTV, BBC Türkçe, Al Jazeera
Previous post
İklim değişikliği: Karbondioksit salınımı bulutları yok edecek, ısınma artacak
Next post
Tuzla'daki 'koku' soruşturması: Bir kişi gözaltına alındı