Ana SayfaDünyaKürt komutanlar toplandı: Esad’dan mesaj, Rusya’dan çağrı

Kürt komutanlar toplandı: Esad’dan mesaj, Rusya’dan çağrı

HABER MERKEZİ – Kürt güçleri “IŞİD sonrası” için hazırlıklarını sürdürürken Trump’ın Suriye’den çekilme kararını hatırlatan Esad’dan “ABD çekildikten sonra sizi Türklerin saldırılarından korumayacak” açıklaması geldi. Rusya Dışişleri de “Suriyeli Kürtler Esad ile diyaloga başlamalı” dedi. Dün bir araya gelen Kürt komutanlar ise Suriye’nin kuzeydoğusundaki varlıklarının yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesi konusunda kararlı.

Suriye’de 2014’ten bu yana IŞİD’le savaşan Demokratik Suriye Güçleri (DSG), ABD Başkanı Donald Trump’ın yapması beklenen “IŞİD bitti” açıklamasının ardından neler yapılacağını görüşmek üzere toplandı.

17 Şaubat’ta bir araya gelen komutanlar IŞİD’in son üssünde devam eden savaş, ABD güçlerinin çekilmesi sonrası yaşanacak olası gelişmeler, Türkiye’nin operasyon hazırlığı ve ‘güvenli bölge’ konusu ile Suriye hükümetiyle ilişkileri ele aldı.

Toplantı sonrası ortaya çıkan sonuç bildirgesi 7 madde şeklinde deklare edildi.

  • Deklarasyonda IŞİD’in uyuyan hücrelerine yönelik operasyon yapılacağı; toplumsal, düşünsel ve ekonomik olarak IŞİD’in devam eden varlığının yok edileceği belirtildi.
  • Kuzey sınırı güvenliği ve barış için “güvenli bölge” oluşturulmasının uluslararası gözetim dahilinde mümkün olabileceği de deklare edildi.
  • Suriye hükümeti ile görüşmelerin tartışıldığının belirtildiği deklarasyonda, “Birlik içinde bir Suriye ve Demokratik Suriye Meclisi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin kabulü çerçevesinde diyalog yoluyla çözüm çabalarının gerekliliği vurgulanmıştır” denildi.
  • Ayrıca “Afrin’in Türk ordusu ve muhaliflerden yeniden alınmasının da gündeme geldiği” deklarasyonda yer aldı.

Esad’dan DSG’ye mesaj

Bu toplantı ile aynı gün yani 17 Şubat’ta Beşar Esad bir açıklama ile Kürtlere seslendi.

Televizyonda yayınlanan konuşmasında Esad, “Amerikalılar sizi kalbinde taşımıyor. Sizi ceplerine koyacaklar, böylece bir pazarlık kozu olacaksınız. Sizi kendi devletinizden başka kimse korumayacak. Sizi Suriye Arap ordusu dışında kimse savunmayacak” dedi.

Rusya’dan çağrı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin de dün yaptığı açıklamada, müttefikleri ABD ülkeden çekilmeye hazırlandığı için Suriyeli Kürtlerin Esad ile diyaloga başlaması gerektiğini söyledi.

Verşinin “Şam ve Kürtler arasındaki bu diyaloğu destekliyoruz” diye konuştu.

“ABD’nin Suriye’den çekilmesinin ardından ne olacak?” diye soran Verşinin “Suriye’nin kuzeybatı bölümünde sahada yabancı birliklerin olmaması durumunda bence en iyi çözüm Kürtler ile Esad arasında bir diyaloğun başlaması” dedi.

Verşinin “Kürtler Suriye nüfusunun bir parçası… Şam ve Kürtler arasındaki sorunları biliyoruz ancak bence diyalog ile bir çözüm sağlanabilir” şeklinde konuştu.

Ankara “operasyon” diyor

Ankara ise Trump’ın IŞİD bittikten sonra ABD askerlerini Suriye’den çekme kararının ardından, YPG’nin olmayacağı bir ‘güvenli bölge’ oluşturulmasını talep ediyor.

Yapılan açıklamalarda sık sık “Fırat’ın doğusuna yönelik operasyona Türkiye’nin hazır olduğu” ifade ediliyor.

Son olarak Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar dün Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı açıklamada DSG’nin omurgasını oluşturan YPG için “terörist bir grup” ifadesini tekrarladı.

Akar “Amerikalıların çekilmesi öncesinde de bunun ardından da bizim için esas olan sınırlarımızın ve halkımızın emniyeti ile güvenliği” dedi.

1998 yılında Suriye ile Türkiye arasında imzalanan Adana Mutabakat’ını hatırlatan Akar, “Adana Protokolü teröristlerle mücadele imkanı sağlıyor. Suriye’deki mevcut durum nedeniyle Şam, teröristlerle mücadele edemiyor. İşte bu nedenle oradayız, terörle mücadele ediyoruz” diye konuştu.


[Bu haberde BBC Türkçe, DW Türkçe ve ANHA’dan yararlanılmıştır]

Gazete Karınca

Previous post
Yerel seçimler: Aday listeleri için son gün yarın
Next post
Yeni askerlik sisteminin detayları açıklandı