Ana SayfaGüncelLeyla Güven 100 gündür açlık grevinde: “Tecride bir an önce son verilmeli”

Leyla Güven 100 gündür açlık grevinde: “Tecride bir an önce son verilmeli”

HABER MERKEZİ – Açlık grevinin 100’üncü gününde olan Leyla Güven, “Beni ayakta tutan cezaevlerindeki ve kadınların öncülüğünde devam eden direnişlerdir” dedi. İstanbul’da bir araya gelen HDP, HDK, DTK ve DBP ise ortak açıklamalarında, “Tecrit uygulamasına bir an önce son verilmelidir” ifadelerini kullandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in 8 Kasım’da başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi 100’üncü gününde.

Güven tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde “PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridin sonlandırılması” talebiyle başlattığı eyleme, 25 Ocak’ta (eyleminin 79’uncu günü) görülen dava duruşmasında tahliye edilmesi ardından Diyarbakır’daki evinde devam ediyor.

HDP Milletvekili Güven’in yanı sıra 300’ü aşkın tutuklu cezaevlerinde, onlarca siyasetçi ve aktivist de yurt dışında açlık grevi eylemini sürdürüyor.

Açlık grevinin 100. gününde olan Güven’in sağlık durumu ise her geçen gün kötüye gidiyor. Öyle ki Güven, eyleminin 98’inci gününde sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine hastaneye kaldırılmıştı. Tıbbi müdahaleyi kabul etmeyen Güven, taburcu edilerek evine götürülmüştü.

Güven’den 100. gün mesajı

Kızı Sabiha Temizkan aracılığıyla JinNews’e konuşan Leyla Güven, eyleminin 100. gününde verdiği mesajda “Beni bu eylem karşısında sessiz kalanlar öldürür… Bu eylem toplum için sınavdır. Bu sınavı atlatamayanlar yarın da biz hak savunucusuyuz, insanız diyemeyecekler. Kadın inanırsa hiçbir güç kadını inandığı değerlerden alıkoyamaz. Çünkü kadınlar bir şeye inandılar mı mutlaka sonuca ulaşırlar” dedi.

Güven, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbetteki ben de yaşayarak bu ülkeye barışın geldiğini görmek isterim. Ancak bir bedelin verilmesi gerekiyorsa gözümü de kırpmadan veririm. Bunun için büyük bir moral ve inançla devam ediyorum.

“Cezaevlerinden onlarca mektup alıyorum ve cezaevlerinde tutsak olan her arkadaş dışardakilerden bin kat daha özgürdür. Aslında tecrit altında olan dışarıda direnmekten vazgeçenlerdir.

“Beni ayakta tutan cezaevlerindeki ve kadınların öncülüğünde devam eden direnişlerdir. 100’üncü gün yürüyüşünde kadınların öncülüğünde devam eden eylemlerdir. Evet, kadın inanırsa dünya değişir, barış gelir ve eğer kadın inanırsa büyük bir hoşgörü dünyaya hakim olur. Ya özgür yaşayacağız ya da hiç…”

“Tecride bir an önce son verilmeli”

Fotoğraf: HDP

İstanbul’da bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, DTK Divan Üyesi Selim Sadak, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) eş sözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sedat Şenoğlu ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Leyla Güven’in eyleminin Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından önemli olduğuna vurgu yaparak, “Tecrit uygulamasına bir an önce son verilmelidir, aile ve avukat görüşü önündeki engeller kaldırılmalıdır” dedi.

“Bugün sevgili milletvekili arkadaşımız Leyla Güven’in bedenini açlığa yatırmasının 100’üncü günü. Tam 100 gündür Leyla Güven ve Türkiye’nin birçok cezaevinde ve Avrupa’da bedenlerini açlığa yatıran 300’ün üzerinde insan var.

“Bu insanlar meşru olmayan, hukuksuz olan, karşılanmayacak bir talebi ifade etmiyorlar. Bedenlerini açlığa yatırırken Türkiye’nin kendi hukukunun, Adalet Bakanlığı’nın içtihatlarının ya da çıkarılmış yasaların yürürlüğe girmesini istiyorlar. Türkiye’nin kendi hukukunu uygulaması gerektiğini ifade ediyorlar. 

“Leyla Güven de, bedenini açlık grevine yatıran diğer insanlar da aynı talepte ısrar ediyorlar, avukat ve aile görüşlerinin yapılmasını istiyorlar.”

HDP’li vekillerden Güven’in evinin önünde açıklama

Diğer yandan “100. günde Leyla’ya, tecridi kırmaya” sloganıyla Güven’in evine ulaşma amacıyla Hakkari, Van ve Şırnak başta olmak üzere farklı merkezlerden yürüyüş başlatan HDP milletvekilleri, geldikleri Diyarbakır’da polis engeliyle karşılaştı.

Güven’in evine çıkan tüm yollar dün akşam saatlerinden itibaren bariyerlerle kapatılırken, bölgeye Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait otobüslerle polisler sevk edilmişti.

“Her yeri mücadele alanına dönüştürmeliyiz”

HDP milletvekillerinin bir kısmı, tüm engellemelere rağmen Güven’in merkez Bağlar ilçesindeki Aram Tigran Caddesi üzerinde bulunan evine yakın bir noktaya ulaştı.

Burada yeniden polis tarafından yolları kesilen HDP’liler, bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı yapan HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, “Tecridin kaldırılması demek ülkede çözümün ve barışın tekrar gündemleşmesi demektir” dedi.

Taşdemir, “Bizlere bugün düşen en büyük görev ise tecridin kırılması için yaşamın her alanını bir mücadele alanına dönüştürmek ve açlık grevlerini en üst düzeyde sahiplenmek olmalıdır. Bu karanlık tablo ve bu ağır faşizm koşulları ancak bizlerin örgütlü mücadelesiyle parçalanacaktır” diye konuştu.

HDP’li Aydeniz hastaneye kaldırıldı

Öte yandan Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre 450 Evler Kavşağı’ndan Kayapınar ilçesinde özel bir hastanenin önüne geçen bir grup HDP milletvekili de burada polislerce ablukaya alındı.

Bu sırada HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz polisler tarafından itilmek suretiyle yere düşerek yaralandı. Hastaneye kaldırılan Aydeniz’in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.


Diyarbakır Barosu’ndan Adalet Bakanı’na açık mektup: Öcalan’la görüşmeye hazırız

Almanyalı 20 parlamenter kadından Leyla Güven’e destek açıklaması


Açlık grevcileri ne talep ediyor?

Güven ve cezaevlerindeki tutuklular, Abdullah Öcalan’a dönük tecridin kaldırılmasını talep ediyor.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 11 Eylül 2016’dan beri de ailesiyle ne yüz yüze ne de telefon yoluyla görüştürülen Öcalan’ı, 12 Ocak’ta kardeşi Mehmet Öcalan’ın ziyaret ettiği bildirilmişti.

Görüşme açlık grevleri sürerken gerçekleşmişti. Ancak tahliye edilen Güven ve diğer tutuklular “tecrit kaldırılsın” talebi ile başlattıkları eylemi “tecrit durumunun sürdüğü” gerekçesiyle devam ettiriyor.

Tutuklular Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile düzenli görüşmesini talep ediyor.

Previous post
Hazine’ye Dünya Bankası’ndan 222 milyon euro kredi
Next post
Kübra Aşkın boşandığı erkek tarafından öldürüldü