Ana SayfaGüncelMacron 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” ilan etti, Ankara tepkili

Macron 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” ilan etti, Ankara tepkili

HABER MERKEZİ – Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” ilan ettiğini, konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bilgilendirdiğini açıkladı. Ancak karara Ankara’dan “kınama” geldi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımı’nı Anma Günü” ilan ederek kararın önümüzdeki haftalarda yürürlüğe gireceğini açıkladı.

DW Türkçe’nin uluslararası ajanslardan aktardığına göre Macron, kararı açıklamasının öncesinde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a bilgi verdiğini ve Türkiye ile açık bir diyaloğu sürdürmek istediğini de söyledi.

“IŞİD ile mücadele, Türkiye’de insan hakları ve özgürlükler ile soykırım konusunda anlaşmazlıklarımız bulunuyor. Aynı zamanda Suriye’deki siyasi dönüşümün gerekliliği gibi hemfikir olduğumuz konular da var. Türkiye ile diyalog vazgeçilmez.”

CCAF memnun, Ankara tepkili

Fransa Ermeni Teşkilatları Koordinasyon Konseyi (CCAF) kararı memnuniyetle karşıladı.

Konsey Başkanı Mourad Papazian Fransa’nın “dünyaya örnek olduğunu” ve “Cumhurbaşkanının verdiği söze sadık kalmasını takdir ettiklerini” söyleyerek kararın doğru yönde atılmış bir adım olduğunu belirtti.

Macron’un kararını Ankara ise tepkili. Konuya dair açıklama Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi.

Kalın, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un 24 Nisan’ı sözde Ermeni Soykırımı Anma Günü ilan eden açıklamasını şiddetle kınıyoruz” dedi.

24 Nisan

24 Nisan, yüz binlerce Ermeni’nin hayatını kaybettiği ve yüz binlercesinin de zorla yerinden edildiği 1915’teki soykırımın başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Fransa, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşananları 2001 yılında soykırım olarak tanımış, 24 Nisan’ın soykırımı anma günü ilan edilmesi Cumhurbaşkanı Macron’un 2017 yılındaki seçim vaatleri arasında yer almıştı.