Ana SayfaGüncelMardin’deki ‘yenileme projesi’nden tarihi kalıntılar çıktı

Mardin’deki ‘yenileme projesi’nden tarihi kalıntılar çıktı

MARDİN – Artuklu’daki Cumhuriyet Meydanı’nda bir süre önce “yenileme projesi” adıyla başlatılan altyapı çalışması, alanda Meryem Ana Kuyusu, Kapuçin Kilisesi ile Hıristiyan ve Müslümanlara ait mezar kalıntılarının ortaya çıkması üzerine durduruldu.


Haber: Ahmet Kanbal


Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ve kayyum yönetimindeki Mardin Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık bir ay önce “yenileme projesi” adıyla Artuklu ilçesinin tarihi bölgesinde yer alan Cumhuriyet Meydanı’nda altyapı çalışması başlattı.

Çalışma kapsamında meydanda bulunan Atatürk heykeli kaldırılarak, bölgedeki eski yapıların bazıları kepçelerle yıkıldı. Ancak 3 gün önce meydandaki çalışmalar durduruldu.

Çalışmaların, bölgenin meydan haline getirilmeden önce üzerinde yer alan tarihi Meryem Ana Kuyusu, Kapuçin Kilisesi ile Hıristiyan ve Müslümanlara ait mezar kalıntılarının ortaya çıkmasından kaynaklı durdurulduğu öğrenildi.

Süryani Cemaati: korunmasını bekliyoruz

Söz konusu bölgenin tarihine dair konuşan Süryani Cemaati Yönetim Kurulu Başkanı İliye Kırılmaz, arşivinde yer alan eski fotoğrafların kilisenin varlığını kanıtlar nitelikte olduğunu kaydetti.

Kilisenin 1950’li yıllarda yıkıldığı ve sadece temellerinin kaldığını aktaran Kırılmaz, yenileme çalışmalarının yanı sıra, tarihin gün yüzüne çıkarılmasını ve bölgenin koruma altına alınmasının elzem olduğunu vurguladı.

Bölgenin meydan yapılmak suretiyle tahrip edilmesinin arından, kalıntıların üstünün betonla kapatıldığını hatırlatan Kırılmaz, şunları söyledi:

“Meydanın altında Kapuçin Kilisesi, Süryani ve Müslümanlara ait mezarlıklar ile Meryem Ana Kuyusu denilen süt kuyusu bulunuyordu. 60 yıl öncesine kadar, sütlerinin çoğalmasını isteyen ve sütü olmayan yeni doğmuş bebeklerin anneleri ile Süryani ve Arap anneler, o kuyunun suyunu içiyordu. Sonra çocuklarına süt veriyordu.

“Kuyunun tekrar kullanılması ve ortaya çıkarılması heyecan verici olur. Hem sivil hem de kilisenin mezarlıkları çıkacak. Kilisenin sütunları var. Süryani Katoliklere ait kilise var.”


Mezopotamya Ajansı
Previous post
Jordan Peele imzalı “Us” 22 Mart’ta vizyona giriyor
Next post
Tuzla'daki ağır kokuda hidrojen sülfür tespit edildi, belediye başkanı 'sabotaj olabilir' dedi