Ana SayfaGüncelMedeni Yıldırım davası: “Asli delillere ulaşıldı, emri veren iki amir korunuyor”

Medeni Yıldırım davası: “Asli delillere ulaşıldı, emri veren iki amir korunuyor”

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Lice’deki kalekol protestosu sırasında askerlerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine ilişkin yeniden açılan davanın duruşmasında avukat Reyhan Yalçındağ, cinayetin üzerinden 5 buçuk yıl geçtikten sonra asli delillere ulaşabildiklerini söyledi ve emri veren iki amirin korunduğunu vurguladı.

Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde, 28 Haziran 2013’te yapılan kalekol protestosunda askerlerin açtığı ateş sonucunda yaşamını yitiren 19 yaşındaki Medeni Yıldırım’ın öldürülmesine ilişkin davada asker Adem Çiftçi’nin yargılamasına devam edildi.

“Haksız tahrik altında olası kastla öldürme” suçundan 18 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz yargılanan Çiftçi hakkında, verilen beraat kararının İstinaf Mahkemesi’nce bozulması ardından yeniden görülen davanın 5’inci duruşması, Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Sanık Çiftçi’nin vareste tutulduğu için katılmadığı duruşmaya, Yıldırım ailesi ve avukatları katıldı.

Duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Musa Farisoğulları da izledi.

Duruşmada söz alan Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım, daha önceki taleplerini tekrarlayarak, sanık ile bilirkişi raporunda yer alan ve ateş emri veren iki komutanın cezalandırılmasını istedi.

“5 buçuk yıl sonra asli delillere ulaşıldı”

Yıldırım ailesinin avukatı Reyhan Yalçındağ ise cinayetin üzerinden 5 buçuk yıl geçtikten sonra ancak asli delillere ulaşabildiklerini söyledi.

“Yapılan keşif ve bilirkişi raporu elimizde. Bu coğrafyada öldürülen insanlar için nasıl etkisiz bir soruşturmanın yürütüldüğünü bu davada gördük. Hangi delillerin bilinçli bir şekilde toplanmadığı, eksik ve etkisiz bir soruşturma olduğu ortada. Bu anlamda taleplerimiz dikkatte alınmadı.

“8 Kasım 2016’da beraat kararı verdiğinizde, olaya ilişkin etkin bir soruşturma yapılmadığına kanaat getirdiniz ve asıl faillerin bulunması için suç duyurusunda bulundunuz. Ama bu soruşturmanın akıbetine ilişkin hala bir sonuç yok. Öldürmede failler kolluk ise soruşturma gizleniyor. Lice karakolu olsun, diğer yerlerde olsun, amir emir vermezse bu gencecik askerler silah kullanmaz.”

“Asıl emri veren iki amir korunuyor”

Sanık olarak sadece Adem Çiftçi’nin yargılandığını belirten avukat Yalçındağ, ancak bilirkişi raporunda Medeni Yıldırım’ın iki ayrı yerden yapılan ateşle yaşamını yitirdiğine de dikkat çekti.

“Ancak 6 nolu kulübede Adem’in olduğu sabit. Olay yerinde silah kullanan yüzlerce asker var. Şüpheli sıfatıyla kimse dinlenilmedi. Tanık olarak dinlenen onlarca askerin bayanı aynı. Yüzlerce askerin kopyala yapıştır şeklinde beyanları düzenlenmiş. Asıl emri veren iki amir korunuyor. Bu rapor bunu kanıtlıyor. Raporunda ortaya koyduğu gibi, her iki noktayı gören askerken kim olduğu ve iki amirin kim olduğunun tespit edilmesi ile suç duyurusunun akıbetinin sorulmasını talep ediyoruz.”

Gerçek sorumluların iki komutan olduğuna işaret eden aile avukatlarından Mehmet Emin Aktar da söz konusu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını ve suç duyurusunun akıbetinin sorularak dosyaların birleştirilmesini talep etti.

Mahkeme suç duyurusunun akıbetinin sorulmasına karar verdi

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, İstinaf bozma ilamında belirtilen, 2 Nolu ara kararın yerine getirilmesi için dosyada bulunan ses kaydı, görüntülerin bilirkişi raporu ve keşif zaptı ile ilgili TRT bilirkişisinden rapor aldırmak üzere Ankara Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne müzakere yazılmasına karar vererek, belirtilen hususlara ayrıntılı cevap verilmesini ve tek tek ayrıntılı gerekçeli rapor hazırlanmasını istedi.

Mahkeme heyeti, daha önce asıl faillerin bulunması için yapılan suç duyurusunun akıbetinin sorulmasına karar vererek, duruşmayı 16 Mayıs’a erteledi.