Ana SayfaEkolojiNesli tükenme tehdidi altında olan beyaz gelincik Dersim’de görüntülendi

Nesli tükenme tehdidi altında olan beyaz gelincik Dersim’de görüntülendi

HABER MERKEZİ – Türkiye ve dünyada nesli tükenme tehdidi altında olan beyaz gelincik, Dersim’in Ovacık ilçesi Koyungölü köyünde görüntülendi.

Nesli tükenme tehdidi ile karşı karşıya olan sansargiller ailesinden beyaz gelincik, Dersim’de görüntülendi.

Türkiye’de ve dünyada az sayıda görüntülenen ve sayıları hızla azaldığı için dünya çapında koruma altında bulunan beyaz gelinciği, Ovacık ilçesine bağlı Köyüngölü köyünde yaşayan Mutlu Akın görüntüledi.

DHA’ya konuşan Akın, son 5 yıldır beyaz gelinciği köyde gördüğünü ancak çok hızlı hareket ettiği için görüntüleyemediğini söyledi.

“Bu sene ilk kez yakınıma geldi ve görüntülemeyi başardım” diyen Akın, “Çok güzel bir hayvan, köyde birçok kişi varlığından haberdar ama kimse dokunmuyor. Beyaz gelinciği yakından görüntülediğim için kendimi çok şanslı hissediyorum” ifadelerini kullandı.

Beyaz gelincik

Daha çok yer altında yaşayan ve dışarı çok az çıkan beyaz gelincik, genellikle fare avlayarak ve kuş yumurtaları ile besleniyor.

Gizlenerek yaşayan ve görüntü alınamayan hayvan türlerinden olan beyaz gelincik, yaşadığı bölgelere yakın yerleşim yerlerindeki kümes hayvanlarını da avlayarak besleniyor.

Uzun gövde ve kuyruğu olan beyaz gelincik, çok hızlı hareket edip, çok küçük deliklerden içeri girebilme yeteneğine sahip.